4 October 2024
Chisinau
Social

Șomerii necalificați vor beneficia de instruiri la locul de muncă conform necesităților pieței muncii

Loading
Social Șomerii necalificați vor beneficia de instruiri la locul de muncă conform necesităților pieței muncii
Șomerii necalificați vor beneficia de instruiri la locul de muncă conform necesităților pieței muncii

muncitori-necalificati

 

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Organizația Internațională a Muncii (OIM) și Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM) au lansat re­cent Programul pilot de instru­ire la locul de muncă conform necesităților pieței muncii, adresat șomerilor necalificați, în special tinerilor, cu accent pe persoanele dezavantajate.

 

Instruirea la locul de muncă se înscrie în șirul acțiunilor pla­nificate în noul proiect al Legii ocupării și în Strategia Națională de ocupare a forței de muncă pe anii 2017-2021. Aceasta are drept scop reintegrarea pe piața muncii a persoanelor aflate în șomaj, în­deosebi tinerii, sporirea angajării acestora, corelarea necesităților pieței muncii cu oferta forței de muncă, precum și crearea locuri­lor de muncă decente.

Programul pilot se va desfășura cu suportul financiar și meto­dologic acordat de către Proiec­tul Organizației Internaționale a

Muncii „Promovarea ocupării ti­nerilor” și va fi implementat de către ANOFM. Beneficiarii Pro­gramului vor fi persoanele cu vârsta între 18 și 35 de ani care nu au o calificare pe piața muncii și sunt în căutarea unui serviciu. Astfel, ANOFM va analiza și va identifica domeniile cu un deficit acut al forței de muncă, cererile de forță de muncă și va selecta agenții economici care vor parti­cipa la proces. Programul de for­mare profesională va fi realizat de către școală și angajator, conform standardelor ocupaționale, pre­văzând 10-15% teorie și 85-90% practică. La finalul procesului de instruire, beneficiarul va primi un certificat de calificare și va fi an­gajat de către agentul economic la care a fost instruit.

 

Instruirea profesională, oportună și necesară

 

Potrivit ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, instruirea profesională la locul de muncă este oportună și necesară în condițiile discrepanței între cererea și oferta de forță de muncă și ale schimbărilor rapide pe piața muncii.

„Doar o forță de muncă bine instruită și calificată poate să fie 

competitivă și să răspundă soli­citărilor angajatorilor. Sperăm că în curând cifra șomerilor din țara noastră va descrește, iar angaja­torii vor fi tot mai interesați de a-și pregăti specialiști conform propriilor cerințe”, a spus Stela Grigoraș. Coordonatorul Proiec­tului „Promovarea ocupării ti­nerilor” din cadrul OIM, Violeta Vrabie, a declarat că Programul de grant acordat de OIM vine să susțină Republica Moldova în procesul de implementare a acțiunilor ce țin de ocuparea forței de muncă, prin generarea de oportunități de muncă decen­te pentru populația țării, inclusiv pentru tineri.

În opinia  directorul ANOFM, Raisa Dogaru, în ultimii ani se atestă o creștere a numărului de locuri vacante în anumite dome­nii, iar lipsa cadrelor calificate în­greunează procesul de angajare. „Vom analiza și identifica dome­niile care înregistrează cele mai multe posturi vacante și vom in­strui specialiști pe aceste sectoa­re, astfel încât să sporim nivelul de angajabilitate în țara noastră”, a declarat Raisa Dogaru.

Conform datelor Biroului Na-țional de Statistică, în primul trimestru al anului 2017, rata șomajului a fost de 6,3% sau 75,8 mii de șomeri în rândul ti­nerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani. 12,7 la sută sau 10,2 mii fac parte din categoria de vârstă 15-29 ani.

Datele statistice mai arată că 30,9 la sută din numărul total de tineri de vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani nu participă la nici un fel de instruiri în afara sistemului formal de educație.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand