28 martie 2024
Chisinau
Social

Situație deplorabilă la o întreprindere de importanță vitală din Dondușeni

Loading
Social Situație deplorabilă la o întreprindere de importanță vitală din Dondușeni
Situație deplorabilă la o întreprindere de importanță vitală din Dondușeni
donduseni.md

De câteva luni, primesc doar jumătate din leafa care li se cuvine. Din cauza situației financiare precare în care s-a pomenit, Întreprinde­rea Municipală „Apă-Canal Dondușeni” nu are ener­getician, economist, jurist, inspector pentru securita­te și sănătate în muncă, și nici nu poate angaja destui lăcătuși.

Lilia Gordaşevici, preşedinta comitetului sindical de la „Apă–Canal Donduşeni”, a relevat pen­tru „Vocea poporului” că ultima dată salariaţii întreprinderii şi-au ridicat lefurile pentru aprilie a. c., dar numai jumătate din cât s-ar cuveni, pentru că în contul întreprinderii nu sunt bani. „Din păcate, datoriile istorice, create de conducerile precedente ale întreprinderii, nu permit achitarea lefurilor către toți salariații și foștii angajați ai întreprinderii”, a subli­niat liderul sindical.

Ea a ținut să menționeze că s-a ajuns la o astfel de situație din cauză că tarifele la serviciile de furnizare a apei și de canalizare nu au fost revăzute din 2012. În același timp, au crescut prețurile la carburanți, materialele pen­tru înlăturarea avariilor, energia electrică, s-au majorat și salariile angajaților. Totodată, în ultimii ani, venitul întreprinderii a scăzut, pentru că în oraș sunt mai puțini consumatori de servicii, ca urmare a migrației populației. Acum doi ani, „Apă-Canal Dondușeni” avea 2100 de consumatori de apă, iar în prezent – 1630. În aceeași pe­rioadă, a crescut cu 10 numărul agenților economici care bene­ficiază de serviciile „Apă-Canal Dondușeni”, dar de câțiva ani deja nu mai activează cel mai mare consumator de apă – Fabrica de zahăr, care mai are și restanțe față de întreprinderea municipală, de peste 228 de mii de lei.

Directorul ÎM „Apă-Canal Donduşeni”, Igor Luca, a ţinut să precizeze că, în ultimii ani, sala­riile angajaţilor întreprinderii au fost majorate de două ori, dar, din păcate, niciodată nu s-a fă­cut o analiză economică vizând posibilitățile financiare de achi­tare a salariilor majorate, ceea ce a provocat un val de creștere a restanțelor salariale.

Potrivit sursei citate, la 1 aprilie anul curent, datoriile întreprin­derii față de salariați se cifrau la 2 mln. 393 de mii de lei, dintre care 863 de mii de lei – față de foștii angajați. „În ultimul timp, la întreprindere s-au luat un șir de măsuri organizatorice, tehnice și financiare pentru ameliorarea situației de criză. Restanțele la salariu au fost micșorate de la 2 mln. 700 de mii de lei până la circa 2 mln. 390 de mii de lei”.

Managerul unităţii a spus că ar fi adresat de nenumărate ori scrisori fondatorului întreprinde­rii – Consiliului Orăşenesc Dondu­şeni, pentru a soluţiona problema restanţelor salariale.

 

Controale în fiecare lună

„Am adresat şi o petiţie fos­tului premier, care a transmis ul­terior această plângere Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) şi Ministe­rului Finanțelor. Responsabili de la ANRE ne-au răspuns că solu­ţionarea problemei ţine de com­petenţa administraţiei publice locale. Totodată, cei de la Minis­terul Finanțelor ne-au informat că vor efectua un control la între­prindere pe parcursul anului cu­rent. Deocamdată, nu au făcut-o. Totodată, mai mulți salariați au acționat în judecată administrația întreprinderii, pentru că nu li s-au plătit salariile depline, iar Inspec­toratul de Stat al Muncii ne-a apli­cat amenzi care nu ne-au ajutat defel, dar din contra, au agravat situația financiară. Inspectoratul respectiv a ajuns să ne facă con­troale inopinate practic în fiecare lună a anului 2019”, a adăugat Igor Luca.

Pe de altă parte, administra­torul a menționat că, deși între­prinderea a fost fondată în 1993, autoritățile publice locale nu au creat nici până în prezent la în­treprindere o comisie de cenzori și consiliul de administrație al unității.

„Dacă existau aceste două structuri, ar fi fost un control, nu se ajungea la o situație financia­ră precară. Până în martie 2019, când am devenit director al „Apă–Canal Dondușeni”, situația era și mai grea, angajații nu își ridicau lefurile pentru câteva luni con­secutiv. În prezent, salariile se plătesc în fiecare lună, deseori de două ori pe lună, în funcție de posibilitățile financiare ale unității. În noiembrie 2019, a avut loc adunarea generală a colecti­vului întreprinderii, la care a parti­cipat administrația unității, dar și Ana Selina, președinta Federației „Sindindcomservice”. În urma dialogului, Consiliul Orășenesc Dondușeni a virat în contul „Apă–Canal Dondușeni” 400 de mii de lei, pentru achitarea restanțelor salariale”, a relevat Igor Luca.

Potrivit managerului, Consiliul Orășenesc Dondușeni trebuie să revadă tariful, care constitu­ie acum 14 lei pentru un metru cub de apă și 6,5 lei pentru ca­nalizare. „Nici responsabili de la administrația publică centrală, și nici de la cea locală, nu au efec­tuat un control la întreprinde­re, în ultimii ani, în legătură cu situația de criză profundă în care s-a ajuns aici. În cazul în care în­treprinderile de apă și canalizare ar fi în subordinea administrației publice centrale, dar nu locale, nu ar exista probleme privind sa­larizarea angajaților, și nici tarife diferite la servicii de apă și de ca­nalizare.  O bună parte a rețelelor de apă și canalizare au un termen depășit de exploatare, ceea ce reprezintă risc pentru sănătatea populației. E nevoie de investiții în infrastructură, ca această problemă să fie soluționată. La Edineț, de exemplu, consumatorii trebuie să achite pentru un metru cub de apă și canalizare tocmai 30 de lei. Întreprinderile de apă și canalizare din țară nu au venituri pentru a achita salarii decente, și nici administrația publică loca­lă, așa că soluția ar fi ca aceste unități să fie în subordinea unui departament sau unei direcții de la Ministerul Economiei”, a opinat Igor Luca.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand