3 October 2024
Chisinau
Social

Situația refugiaților din Ucraina, analizată cu reprezentanții CNSM

Loading
Social Situația refugiaților din Ucraina, analizată cu reprezentanții CNSM
Situația refugiaților din Ucraina, analizată cu reprezentanții CNSM
Vocea poporului

De la începutul războiului în Ucraina și până în prezent, la cele trei sanatorii din țara noastră, care se află în gesti­unea Confederației Naționale a Sindi­catelor din Moldova (CNSM), au tre­cut pragul peste 27 de mii de refugiați ucraineni. Unii dintre aceștia au fost doar în tranzit, iar alții sunt cazați până în ziua de astăzi, pentru că nu au unde să meargă în altă parte.

Discuții despre situația refugiaților, aportul și suportul sindicatelor în ajutora­rea acestor persoane a avut loc în una din zilele trecute, într-o ședință în format on­line a grupului de lucru pentru incluziune și mijloace de trai din cadrul Forumului de coordonare pentru criza refugiaților din Ucraina în Republica Moldova.

Reprezentanții CNSM, în persoana vice-președintei Lilia Franț, și a șefei Depar­tamentului protecție social-economică, Polina Fisticanu, au informat grupul de lucru despre acțiunile întreprinse de sin­dicate pentru susținerea refugiaților și au mulțumit pentru suportul acordat, subliniind în același timp importanța dez­voltării relațiilor de cooperare în acest sens pentru susținerea refugiaților ucrai­neni care se află la sanatoriile gestionate de CNSM.

„Încă de la data de 25 februarie, în le­gătură cu situația din Ucraina, Comitetul Confederal al CNSM a adoptat o hotărâre cu privire la susținerea cetățenilor ucraineni refugiați din cauza războiului din Ucraina. În conformitate cu hotărâ­rea respectivă, s-a acordat spațiu de ca­zare refugiaților din Ucraina în Sanatoriul „Nufărul Alb” din orașul Cahul, în Stațiu-nea balneară „Bucuria–Sind” din orașul Vadul lui Vodă, în Stațiunea balneoclima­terică „Codru” din satul Hîrjauca, raionul Călărași, câte 100 de locuri la fiecare sana­toriu”, a informat Lilia Franț.

Vicepreședinta CNSM a menționat aici nu doar suportul financiar acordat de Organizația Internațională a Muncii, de către alte organizații internaționale, dar și mobilizarea fără precendent de care au dat dovadă cele 24 de centre sindicale național–ramurale.

În context, șefa Departamentului protecție social-economică a CNSM, Polina Fisticanu, le-a vorbit celor prezenți despre situația refugiaților cazați în sanatoriile din gestiunea sindicatelor, despre supor­tul acordat în informarea acestora privind angajarea în câmpul muncii, facilitățile pe care le au, dar și despre alte probleme cu care se confruntă.

„Trebuie să menționăm că persoane­le care au fugit din calea războiului sunt destul de vulnerabile pe piața muncii de la noi. Sunt stresate, nu au siguranța zilei de mâine, mame cu copii, persoane în etate și fără un venit stabil. Pe lângă informare, unele dintre aceste persoane, pentru a fi angajate în câmpul muncii, au trebuit să urmeze cursuri de recalificare”, a menționat Polina Fisticanu.

În prezent, pe teritoriul țării se află pes­te 85 de mii de refugiați. Doar 560 dintre aceștia sunt angajați oficial la un loc de muncă.

Forumul de coordonare pentru cri­za refugiaților a fost înființat de Guvernul Republicii Moldova și UNHCR, cu partici­parea ministerelor și a altor entități oficia­le de la noi, organizații ale ONU, ONG-uri internaționale și locale. Grupul de lucru pentru incluziune și mijloace de trai, co-prezidat de Cancelaria de Stat și PNUD, are ca rol articularea unei viziuni comu­ne a membrilor săi prin schimbul regulat de informații și planificarea unui răs­puns coerent în conformitate cu manda­tul fiecărei organizații și cu standardele internaționale.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand