
Foto: vocea.md
Echipe multidisciplinare alcătuite din reprezentanţi ai sindicatelor, poliţiei, serviciului fiscal şi inspectoratului muncii vor fi create şi vor activa în municipiile şi în raioanele ţării. Anume aceasta prevede un ordin comun care vizează aprobarea Regulamentului privind lucrul echipelor multidisciplinare, semnat de Ion Prisăcaru, şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Dumitru Stăvilă, şef al Inspectoratului de Stat al Muncii, Gheorghe Cavcaluic, şef adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei, şi de Petru Chiriac, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.
Acest document, care reprezintă o măsură din Planul de acţiuni privind minimizarea practicii de achitare a salariilor „în plic” şi a „muncii la negru” adoptat de Guvernul Republicii Moldova în luna iunie 2011, la insistența CNSM, prevede grupuri formate din oameni ai poliţiei, fiscului, inspectoratului muncii şi sindicate-lor care vor efectua controale comune la întreprinderile din ţară pentru a preveni şi a combate ocuparea informală. Organizaţia teritorială a sindicatelor, de altfel, ca şi celelalte părţi semnatare, va avea dreptul de a crea o echipă multidisciplinară.
![]() |
Semnatarii Regulamentului vor avea grijă ca achitarea salariilor „în plic” şi „munca la negru” să fie depistate şi sancţionate |
Astfel, Regulamentul stabileşte modul de organizare a interacţiunii în cadrul echipelor multidisciplinare constituite din reprezentan-ţii acestor structuri şi organizaţii în vederea prevenirii şi a combaterii fenomenelor achitării salariilor „în plic” şi a „muncii la negru”.
În principiu, colaborarea poliţiei, fiscului, inspectoratului muncii şi a sindicatelor se va concentra pe explicarea impactului negativ al ocupării informale, pentru a-i convinge pe salariaţi de efectele dăunătoare.
Domeniile de interacţiune
De asemenea, părţile se obligă să se orienteze spre identificarea angajatorilor care achită salariile „în plic” şi folosesc „munca la negru”, spre depistarea surselor posibile de plată a salariilor „în plic”, precum şi a persoanelor care practică pseudo-activităţi. În fine, semnatarii Regulamentului vor avea grijă ca faptele de achitare a salariilor „în plic” şi de „muncă la negru” să fie depistate, verificate şi sancţionate.
În activitatea lor de identificare a agenţilor economici care practică „munca la negru” şi plata salariilor „în plic”, membrii echipelor multidisciplinare se vor orienta la astfel de factori de risc, precum disponibilitatea de numerar, înregistrarea frecventă a împrumuturilor de mijloace băneşti, cifra de afaceri raportată la fondul de salarizare. Ţinta preponderentă a controalelor acestora vor deveni sectoarele economiei care sunt cele mai afectate de ocuparea informală, precum agricultura, construcţiile, serviciile, comerţul.
Ar fi de precizat că, potrivit Regulamentului privind lucrul echipelor multidisciplinare, reprezentanţii sindicatelor vor participa doar la acţiunile de control efectuate la întreprinderile ai căror salariaţi sunt membri de sindicat.
Sindicatele vor trece imediat la fapte
Petru Chiriac, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, a declarat, după semnarea acestui ordin, că textul Regulamentului privind lucrul echipelor multidisciplinare va fi expediat tuturor structurilor teritoriale ale sindicatelor din ţară pentru a studia respectivul document, a întocmi un plan de acţiuni în acest sens şi a începe activitatea propriu-zisă. Dumnealui a mai precizat că, în cazul în care se vor confrunta cu anumite bariere, probleme la stadiul efectuării controalelor privind prevenirea şi combaterea fenomenelor „muncii la negru”, achitării salariilor „în plic”, reprezentanţii sindicatelor din teritoriu vor putea să informeze conducerea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, care, la rândul ei, va solicita concursul celorlalte părţi semnatare. Astfel, consideră Petru Chiriac, se va eficientiza activitatea de prevenire şi combatere a „muncii la negru” şi a plăţii salariilor „în plic”, iar ocuparea informală se va micşora la scara ţării.