18 aprilie 2024
Chisinau
Dialoguri

Anatolie CIOBANU: Sindicatele sunt pentru salvarea „aurului” verde al ţării noastre!

Loading
Dialoguri Anatolie CIOBANU: Sindicatele sunt pentru salvarea „aurului” verde al ţării noastre!
ciobanu

Foto: vocea.md

Interviu cu Anatolie Ciobanu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „SINDSILVA”

 

– Care sunt problemele cu care se confruntă lucrătorii din domeniu?

– Cea mai mare problemă rămâne a fi salariul mic. În silvicultură avem la moment categoria a 13-ea de salarizare, adică 1300 de lei. Sperăm că de la 1 ianuarie 2014, vom avea 1400 de lei. Media salariului pe ramură este mai mică decât media pe ţară, iar aceasta este un lucru îngrijorător. Mai avem probleme cu unităţile de transport, tehnica este insuficientă şi nu asigură condiţii decente de muncă.

– Ce acţiuni au întreprins sindicatele pentru ameliorarea acestor probleme?

– Noi ne străduim împreună cu organizaţiile sindicale primare să cunoaştem situaţia reală din teritoriu. Participăm la fiecare întrunire a administraţiei cu specialiştii din ramura silvică. Ne implicăm şi noi în proiectele ce ţin de dezvoltarea durabilă. Mai există şi o serie de hotărâri pe care noi le-am luat împreună cu administraţiile şi care sperăm că vor îmbunătăţi viaţa pădurarilor.

– Care este poziţia sindicatelor față de situaţia din ramură?

– Comparativ cu anii precedenţi, când salariile erau foarte mici, am avut chiar perioade de şomaj tehnic, acum însă situaţia de redresează. Începând cu anul 2010 am avut deja două majorări de salarii, şi aşteptăm a treia majorare. Lucrăm mult pentru a atrage tinerii în sindicatul de ramură. Comunicăm cu ei, iniţiem diverse proiecte locale, ne străduim ca ei să-şi dezvolte capacităţile ca să obţină rezultate mai bune. Suntem siguri că silvicultura va deveni o ramură apreciată la justa valoare.

– Ce credeţi că ar trebui să facă lucrătorii din silvicultură pentru a îmbunătăţi situaţia?

– La etapa actuală, când totul se privatizează şi a rămas doar pădurea, noi trebuie să facem tot posibilul ca să o salvăm. Dacă noi nu vom lupta până la capăt, vom pierde această ramură, cum am pierdut şi agricultura. Sper că acel contingent de silvicultori care îl avem astăzi va ţine piept provocărilor. Vom lupta, cot la cot, ca să păstrăm această bogăţie lăsată nouă din străbuni.

Doar împreună putem proteja „aurul” verde al ţării noastre!

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand