Fiind îngrijorată de evoluția situației epidemiologice la nivel național, dar și internațional, determinată de răspândirea virusului COVID-19, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a elaborat și a remis în adresa Parlamentului Republicii Moldova propunerea, în forma unui proiect de Lege, pentru completarea Codului muncii al Republicii Moldova nr. 154/2003, care are drept scop instituirea unor garanții pentru salariații care se vaccinează împotriva COVID-19, ceea ce poate motiva și stimula salariații să se vaccineze împotriva COVID-19 și, astfel, să prevină şi să combată efectele pandemiei de COVID-19.
Proiectul prevede completarea Codului muncii al Republicii Moldova nr. 154/2003 cu articolul 1973 cu următorul cuprins:
”Articolul 1973. Garanții acordate salariaților care se vaccinează împotriva COVID-19
- Angajatorul este obligat să permită, fără nici o piedică, prezentarea salariaților la instituțiile medicale în ziua vaccinării împotriva COVID-19, menţinîndu-i salariul mediu.
- Salariaților care se vaccinează împotriva COVID-19 li se acordă, în baza unei cereri scrise, cîte o zi liberă cu menținerea salariului mediu pentru fiecare doză de vaccin. La cererea scrisă a salariatului, aceste zile pot fi alipite la concediul de odihnă anual.
- Salariații care au beneficiat de garanțiile prevăzute la alin. (1) și (2), sînt obligați să prezinte angajatorului certificatul de vaccinare împotriva COVID-19, eliberat potrivit legislației în vigoare.
În caz de susținere a propunerii vizate, Codul muncii va prevedea pentru salariații care se vaccinează împotrivă COVID-19 următoarele garanții (la momentul actual legislația muncii în vigoare nu prevede nici-o garanție pentru persoanele vizate):
- posibilitatea de a se prezenta, fără nici o piedică, la instituțiile medicale în ziua vaccinării împotriva COVID-19, fiindu-i menținut salariul mediu;
- dreptul de a beneficia, în baza unei cereri scrise, de o zi liberă cu menținerea salariului mediu pentru fiecare doză de vaccin. La cererea scrisă a salariatului, aceste zile vor putea fi alipite la concediul de odihnă anual.
În opinia CNSM, promovarea propunerii respective va avea ca efect:
- perfecționarea legislației muncii în vigoare;
- motivarea și stimularea salariaților în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19 și, prin urmare, prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19;
- asigurarea securității și sănătății în muncă a salariaților.
Departamentul mass-media și relații internaționale