Reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova au solicitat Guvernului să convoace, până pe 27 aprilie, Comisia naţională pentru consultări şi negocieri colective pentru a fi discutat un nou plan de acţiuni de diminuare a muncii „la negru” şi a achitării salariilor „în plic”. Pe această dată expiră două luni de când partenerii sociali au calificat drept ineficiente acţiunile întreprinse de Guvern în direcţia respectivă şi au convenit ca, în acest termen, să fie elaborate noi mecanisme de combatere a fenomenelor în cauză.
„Cea mai importantă problemă ce trebuie discutată în prezent la toate nivelurile ţine de diminuarea muncii „la negru” şi a practicii de achitare a salariilor „în plic”, a declarat recent, la o conferinţă de presă, Petru Chiriac, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.
Petru Chiriac a precizat că, la şedinţa din 27 februarie a Comisiei tripartite, sindicatele au calificat informaţia privind combaterea muncii „la negru”, prezentată de reprezentanţii Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, ca fiind una cosmetică. „Doar ca să nu spună că n-au întreprins nimic. Noi vedem însă că lucrurile evoluează cu totul altfel şi credem că acest viciu trebuie combătut şi cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a adăugat vicepreşedintele CNSM.
Insuficienţa banilor, cap de afiş
Vorbitorul a accentuat că cea mai mare problemă discutată frecvent în cadrul dialogului social este lipsa finanţelor. Este ştiut însă că munca nedeclarată constituie 57 la sută din economia informală. Faptul că cei din Guvern, Parlament şi din alte instituţii ale statului nu dau semne că ar fi deranjaţi de acest lucru este de neînţeles.
Or, problema prezintă pericol pentru securitatea statului şi pentru societate în întregime, a apreciat Petru Chiriac.
Dacă în Chişinău sau în centrele raionale, condiţiile mai sunt cum sunt, păi în sate e dezastru |
Pornind de la aceasta, sindicatele au cerut ca, până pe 27 aprilie, să fie convocată Comisia tripartită pentru a fi discutat un nou plan de diminuare a muncii „la negru” şi a practicii de achitare a salariilor „în plic”. Totodată, reprezentanţii CNSM insistă ca în acest plan să fie incluse sarcini concrete pentru structurile statului care au atribuţii directe legate de combaterea economiei informale. Aceste instituţii sunt Procuratura Generală, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Fiscal de Stat, Centrul Naţional Anticorupţie, precum şi organizaţii de control cum sunt Inspectoratul de Stat al Muncii şi cel al Sindicatelor.
Citește și: Piaţa muncii este marcată de ocuparea informală
În actualele condiţii, este necesară o campanie împotriva muncii la negru, care să contribuie la diminuarea economiei informale şi a inegalităţii economice. Una din metodele aplicate în acest sens trebuie să fie controalele inopinate, efectuate în special la întreprinderile din agricultură, construcţii, transport, sectorul de servicii, industria de prelucrare etc.
Un alt aspect binevenit în acest proces este şi responsabilizarea patronilor în ceea ce priveşte încheierea cu fiecare salariat a contractelor individuale de muncă. Acest lucru este prevăzut în Codul muncii. El îi permite patronului să renunţe la nelegiuirile în cauză şi să asigure angajaţilor realizarea obligaţiilor şi drepturilor ce decurg din achitarea contribuţiilor la bugetul de stat, cel al asigurărilor sociale, fondul de asigurare obligatorie medicală.
O metodă sigură de reducere a economiei informale şi de majorare cu circa 50 la sută a veniturilor în bugetul capitalei este introducerea unor tichete electronice la călătoria cu microbuzul, troleibuzul şi autobuzul, a remarcat în context preşedintele CNSM, Oleg Budza.
Responsabilitatea, atribuită angajaţilor
Preşedintele CNSM a constatat că acţiunile sindicatelor se bucură de susţinere deplină din partea Organizaţiei Internaţionale a Muncii. Reprezentanţii acesteia afirmă că ţara noastră, dacă tinde spre standardele europene, nu trebuie să tolereze munca „la negru” şi să lase impresia că totul este bine.
„Poate cineva să ne convingă că, atunci când merge să discute cu patronul, angajatul poate să-i dicteze acestuia, care spune, de exemplu, că 30 la sută din salariu vor trece prin contabilitate, iar 70 – vor merge „în plic”. Omul simplu care trebuie să-şi hrănească familia nu are pârghii să impună acest punct de vedere”, a opinat Oleg Budza.
Citește și: Salariul în plic pentru lucrător – beneficii pe termen scurt, pierderi pe termen lung
Cu toate acestea, vorbitorul a făcut referinţă la un caz recent, potrivit căruia circa 60 de salariaţi de la o întreprindere din capitală s-au adunat şi au anunţat angajatorul că vor să-şi primească salariile în mod legal. Ei au argumentat prin faptul că astfel le va fi asigurat dreptul de a beneficia de protecţie socială în caz de incapacitate temporară de muncă, la momentul pensionării etc. În consecinţă, din martie, angajatorul respectiv plăteşte salariile prin contabilitate.
„Este doar prima rândunică, dar vom face să fie cât mai multe. Nu se mai poate ca o parte din populaţie să ducă toată povara, iar 50 la sută – cum le este mai bine lor şi patronilor, fără a ţine cont de pensionari, invalizi sau copii”, a conchis preşedintele CNSM. De menţionat că preşedinta Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective, vicepremierul Tatiana Potâng, a solicitat partenerilor sociali ca, până pe 17 aprilie, să formuleze şi prezinte propuneri de eficientizare a Planului de acţiuni pentru diminuarea muncii „la negru” şi a achitării salariilor „în plic”.