Președintele nou ales al Con-federației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Igor Zubcu, și președintele Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova (CNPM), Leonid Cerescu, au discutat, pe 10 decembrie, în cadrul unei întrevederi de lucru, despre perspectivele de colaborare dintre cele două organizații și agenda de priorități comune.
La întrevedere au mai participat Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, și Vladislav Caminschi, director executiv al CNPM.
Părțile au discutat despre importanța dezvoltării dialogului social și a reanimării activității Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective, activitatea Grupului de Lucru tripartit pentru negocierea modificărilor la Codul muncii, situația în domeniul securității și sănătății în muncă în contextul revenirii la sistemul integrat al Inspecției de Stat a Muncii.
Igor Zubcu, președintele CNSM, a apreciat înalt relațiile de bună colaborare dintre Sindicate și Patronat și a subliniat importanța dezvoltării în continuare a relațiilor bilaterale în domenii precum: intensificarea dialogului social bipartit la toate nivelurile și impulsionarea parteneriatului social la nivel național; implementarea Convențiilor Organizației Internaționale a Muncii; soluționarea problemelor în domeniul salarizării în sectorul real al economiei; încheierea unor noi Convenții la nivel național; îmbunătățirea situației în domeniul securității și sănătății în muncă.
La rândul său, Leonid Cerescu, președintele CNPM, a subliniat deschiderea patronatului spre dialog și conlucrare cu sindicatele pentru a identifica în comun soluții la problemele cu care se confruntă salariații și, în același timp, pentru a promova interesele mediului de afaceri. Liderul Patronatului a accentuat importanța ca cele două organisme să aibă poziții comune în diverse domenii de interes pentru ambele părți în dialog cu statul pentru a atinge obiectivele scontate.
Participanții s-au referit, printre altele, la soluționarea problemelor legate de stabilirea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real, astfel încât acesta să fie la un nivel decent care să asigure o pensie minimă, fortificarea capacităților Inspecției de Stat a Muncii, stabilirea unui mecanism de rotație la conducerea Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective și organizarea ședințelor acesteia cu regularitate, organizarea periodică a unor întrevederi comune pentru a aborda diverse subiecte.
Amintim că, la data de 7 iulie2021, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova și Con-federația Națională a Patronatului din Republica Moldova au semnat un Memorandum de înțelegere. Părțile au convenit asupra sus-ținerii necesității de modificare a cadrului legal în ceea ce privește schimbarea mecanismului de reexaminare a cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real, și anume, prin negocieri colective între partenerii sociali la nivel național.