Sindicatele, reprezentanții salariaților, și Patronatele, reprezentanții angajatorilor, își intensifică cooperarea pentru promovarea dialogului social bipartit la toate nivelurile și impulsionarea parteneriatului social la nivel național, pentru soluționarea problemelor în domeniul salarizării în sectorul real al economiei, îmbunătățirea situației în domeniul securității și sănătății în muncă, creșterea nivelului de trai al populației etc.
Aceste subiecte au fost abordate în cadrul unei noi întrevederi la care au participat Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Mihail Hîncu, Sergiu Sainciuc, Petru Chiriac, vicepreședinți ai CNSM, și Leonid Cerescu, președinte al Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova, și Vladislav Caminschi, director executiv al CNPM.
Părțile au pus în discuție implementarea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real și calcularea cuantumului minim garantat al salariului în funcție de indicatorii anului 2021. În urma insistențelor repetate ale părților, Executivul a aprobat, la începutul acestei luni, un nou cuantum minim garantat al salariului în sectorul real, în mărime de 3500 de lei. Părțile s-au arătat îngrijorate de impactul creșterii prețurilor și a tarifelor la resurse energetice și la unele categorii de mărfuri de primă necesitate, cuantumul respectiv urmând a fi reexaminat în funcție de evoluțiile în domeniul economic. O atenție deosebită a fost acordată chestiunii cu privire la activitatea Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective (CNCNC). Sindicatele și Patronatele sunt nemulțumite că acestor întruniri nu li se acordă importanța cuvenită și sunt organizate sporadic.
Din acest motiv, s-a decis ca cele două entități să vină cu un apel comun către Guvernul Republicii Moldova pentru a asigura convocarea și funcționarea Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective în conformitate cu cadrul legal, adică să fie convocată cel puțin o dată pe lună.
Importanța dialogului tripartit
Cele două părți au pus în discuție încheierea Convențiilor Colective la nivel național: cu privire la dezvoltarea și promovarea parteneriatului social; cu privire la evidența globală a timpului de muncă; privind sporurile de compensare pentru munca prestată în condiții nefavorabile; privind stabilirea sporului la salariu în funcție de clasele șoferilor.
În cadrul întrevederii, conducerea celor două instituții a vorbit despre înaintarea proiectelor de modificare a Codului muncii spre aprobare de către Guvernul Republicii Moldova doar după examinarea acestora în cadrul CNCNC, anterior existând o asemenea înțelegere.
Guvernul trebuie să asigure funcționarea Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective conform cadrului legal
De asemenea, s-a discutat despre susținerea inițiativei CNSM de a declara ca fundamentale convențiile OIM pe domeniul SSM: Convenția OIM nr. 155 privind securitatea și igiena muncii și mediul de muncă, Convenția OIM nr. 161 privind serviciile de sănătate la locul de muncă, Convenția OIM nr. 187 privind cadrul de promovare a sănătății și securității în muncă.
În același context, a fost abordată chestiunea ce ține de insolvabilitatea unităților economice. Sindicatele au propus să fie creat un fond de garantare a creanțelor salariale în cazul insolvenței angajatorului, prin prisma standardelor internaționale.
La întrevedere au fost discutate și alte subiecte, precum armonizarea cadrului legal național în domeniul inspecției muncii cu Convențiile OIM nr. 81 și nr. 129, promovarea în comun a urgentării implementării Registrului electronic de evidență a salariaților, conlucrarea în vederea înaintării propunerilor de combatere și diminuare a economiei informale, a muncii nedeclarate, a salariilor „în plic” ș. a.
CNSM și CNPM au semnat, pe 7 iunie 2021, un Memorandum de înțelegere care prevede dezvoltarea colaborării în mai multe domenii de interes pentru cei doi parteneri sociali.