16 aprilie 2024
Chisinau
Social

Sindicatele, printre instituțiile în care populația are cea mai mare încredere

Loading
Social Sindicatele, printre instituțiile în care populația are cea mai mare încredere
Sindicatele, printre instituțiile în care populația are cea mai mare încredere
Vocea poporului

În ultimul an, încrederea populației în sindicate a crescut simțitor, de­vansând cu mult în acest sens Parlamentul, Guvernul, partidele politice, organizațiile neguverna­mentale. Acest lucru îl relevă re­zultatele unui sondaj de opinie Vox populi, realizat de Asociația Socio­logilor și Demografilor din Moldo­va (ASDM).

La capitolul încrederea populației în di­ferite instituții sociale și politice, situația este următoarea: 41% din populație au în­credere în mass media, 40% – în primăria din localitatea natală, 39% – în armată, 35% – în poliție, 34% – în Sindicate, 33% – în Gu­vern, 30% – în organizațiile internaționale cu sediul în R. Moldova, 27% – în Comisia Electorală Centrală, 21% – în sistemul ban­car, 20% – în organizațiile neguvernamen­tale, 18% – în Parlamentul țării, 17% – în justiție, 12% – în partidele politice și 11% – în Patronate.

Fiecare respondent a fost rugat să nu­mească și câte trei evenimente semnificati­ve ale anului 2021.

Astfel, evenimentul principal al anu­lui 2021 este considerat de populație cri­za energetică și semnarea contractului de aprovizionare cu gaze – 45%.

Pe locul doi s-a plasat creșterea prețurilor la resursele energetice și la produsele de primă necesitate, sărăcia absolută, pauperizarea populației – 29%.

Locul trei în ierarhia evenimentelor anu­lui, în viziunea populației, a fost ocupat de pandemia de Covid-19 și sacrificiul/erois­mul medicilor – 25%.

Pe locul zece s-a plasat contribuția comunității științifice academice la depășirea crizei pandemice Covid-19; Desfă-șurarea de către AȘM a „Săptămânii Știin-ței” cu participarea a cinci Laureați a Premiului Nobel; Implicarea tinerilor în activități de cercetare – 8%.

Pe locul doisprezece s-a plasat restabi­lirea relațiilor cu țările UE și cu SUA; Vizita lui Klaus Iohannis, a președinților Ucrainei și Poloniei la Chișinău – 7%.

Locul treisprezece a fost ocupat de activitatea sindicală din R. Moldova. Or­ganizarea protestelor în legătură cu im­pactul/ineficiența reformelor. Schimbarea președintelui și îmbunătățirea manage­mentului Confederației Naționale a Sindi­catelor din Moldova. Acțiunile de protest ale transportatorilor – 6%.

Pe locul 14 s-a plasat învestirea Gu­vernului Gavrilița. Măsurile anticovid în­treprinse de Guvern pe parcursul anului 2021; Tratativele Guvernului cu Gazprom-ul. Lipsa unei comunicări eficiente cu pub-licul; Epurările de cadre; Numirea unor persoane controversate în funcții publice; Legea cu privire la vârsta de pensionare – 3%.

De asemenea, au fost nominalizate și alte evenimente: activitatea Curții Con-stituționale, creșterea salariilor judecători­lor CC, lansarea procesului de digitalizare etc.

Creșterea încrederii în mișcarea sindi­calistă cu 5,5% respondenții o explică prin organizarea protestelor în legătură cu sără­cirea populației și îmbunătățirea manage­mentului Confederației Naționale a Sindi­catelor din Moldova.

Sondajul a fost efectuat în bază de ches­tionar la domiciliul respondenților pe un eșantion de 1189 de respondenți din 83 de localități, reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximală de + 3%.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand