3 iulie 2024
Chisinau
Social

Sindicatele în lume

Loading
Social Sindicatele în lume
Sindicatele în lume
wix.com

 

Filipine

„Coca-Cola” îi concediază pe liderii sindicali sub pretextul Covid-19

 

Managerii companiei „Coca-Co­la” din Filipine încearcă să profite de situația excepțională instituită din cauza coronavirusului, pentru ca, sub pretextul pandemiei, să se debaraseze de sindicatul indepen­dent FCCU-SENTRO, care face parte din IUF, amenințându-i pe mem­brii acestuia cu concedierile și cu sancțiuni disciplinare și antrenân­du-i în atacuri asupra organizației angajaților din poliție.

În timp ce angajații s-au confruntat cu dificultăți legate de carantină și cu perico­lul pandemiei, managementul de la „Coca-Cola” le-a cerut în mod imperativ tuturor lucrătorilor cu suspiciuni de coronavirus să stea autoizolați acasă fără remunerare. Pe 28 martie, angajații fabricii „Coca-Cola” din San Fernando (provincia Pampanga) au desfășurat o adunare extraordinară vizând securitatea muncii, deoarece a devenit cu­noscut faptul că o rudă a unui angajat a decedat din cauza coronavirusului. În ca­drul reuniunii, liderii sindicali i-au îndem­nat pe angajați să respecte recomandările Guvernului și să rămână acasă dacă se tem că s-au infectat și îi pot infecta și pe alții cu Covid-19, promițându-le că vor apăra drepturile fiecăruia.

Însă în final managementul a decis să nu colaboreze cu sindicatul, ci să-l distru­gă. În perioada 6-8 aprilie, șapte lideri ai organizațiilor sindicale de la întreprinderi­le din San Fernando și Canlubang, printre care Alfredo Marangon, Belarmino Tulabut și Danilo Pineda, au primit mustrări. Ei au fost acuzați de „sabotaj economic”. Pe 8 mai, cei trei lideri au fost concediați.

Relațiile dintre sindicate și șefii de la întreprindere s-au înrăutățit și mai mult după ce Brendo Enriquez, secretar general al FCCU, a expediat, pe 18 mai, conducerii „Coca-Cola” o scrisoare de protest împo­triva concedierilor.

Textul scrisorii a fost difuzat membrilor de sindicat, iar o copie a acestuia – ex­pediată către IUF. Lui Enriquez i s-a dat mustrare pentru „ponegrirea” reputației comerciale a companiei. S-a încercat tra­gerea lui la răspundere disciplinară pentru alte acuzații în temeiul Codului corporativ al companiei. În consecință, el riscă con­cedierea.

Pe 9 iunie, 20 de membri de sindicat din San Fernando au fost arestați pentru par­ticiparea la pichetarea pașnică la poarta întreprinderii, în cadrul căreia s-a cerut să fie restabiliți în funcții activiștii concediați. Toți participanții la acțiunea de protest au purtat măști de protecție și au respectat distanța fizică prevăzută; însăși pichetarea și formatul desfășurării acesteia au fost coordonate cu poliția locală.

Proprietarul fabricii „Coca-Cola” din Fili­pine este nemijlocit corporația „The Coca-Cola Company”. Aceasta este condusă de o structură specială: Bottling Investments Group (BIG). Astfel, responsabilitatea pen­tru amenințări, concedieri, intimidarea unei organizații care face parte din IUF și a membrilor acesteia rămâne nemijlocit pe seama managementului corporativ al „Coca-Cola”.

Liderii sindicali care apără drepturile membrilor organizației la un loc de mun­că sigur nu se ocupă de „sabotaj econo­mic”. Sindicatul are dreptul să prezinte informații membrilor săi și IUF, precum și dreptul la întruniri și proteste pașnice.

 

Germania

O nouă lege va pune capăt muncii ocazionale în industria cărnii

 

Lupta îndelungată, de mai mulți ani, a sindicatelor din industria alimentară din Germania NGG s-a în­cununat de succes: a fost adoptată o lege care in­terzice munca ocazională în industria cărnii.

Votul pozitiv în Parla­ment a fost posibil după ce informațiile despre condițiile de muncă și de trai îngrozi­toare ale lucrătorilor imigranți angajați prin intermediul agențiilor, dar și despre sa­lariile mizere, au devenit cu­noscute opiniei publice și au generat un scandal pe funda­lul focarelor de Covid-19 la întreprinderile din ramură.

Legea, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021, stipulează între altele:

  • Interzicerea totală a muncii ocazionale în indus­tria de procesare a cărnii;
  • Limitarea în folosirea muncitorilor sezonieri la 8% din personalul total și doar dacă acest lucru este per­mis de contractul colectiv de muncă;
  • De la 1 aprilie 2021, du­rata contractului de muncă pe termen scurt nu poate depăși patru luni, după care, dacă angajatul nu este con­cediat, el trebuie transferat în baza unui contract de muncă permanent;
  • Angajații sezonieri și cei permanenți trebuie să aibă condiții de muncă egale și să fie remunerați la fel;
  • Timpul de muncă trebuie fixat în mod automat. Toto­dată, amenda pentru munca la negru, evidența eronată a timpului de muncă se du­blează, până la 30 de mii de euro.

În afară de aceasta, se stabilesc standarde minime ale calității pentru cazarea angajaților.

„În sfârșit, am reușit să punem capăt muncii ocazio­nale. Modificările operate de Parlament în Legea securității și sănătății în muncă con­stituie un prim pas foarte bun spre viitorul industriei cărnii fără scandaluri și ex­ploatare”, a subliniat Guido Zeitler, președintele NGG și vicepreședinte al IUF.

 

Elveția

Un acord privind asigurarea medicală și concediul de maternitate la Nestle

 

Angajații subdiviziunii elvețiene a companiei Nestle (care produce apă minerală „Hennez”), membri ai sindicatului UNIA, parte compo­nentă a IUF, luptă de câțiva ani pen­tru condiții de asigurare medicală și de ocrotire a mamei și copilului si­milare cu cele de la alte companii.

În sfârșit, s-a reușit introducerea punctelor respective în contractul co­lectiv de muncă ce vizează 240 de per­soane.

Potrivit prevederilor noului docu­ment:

Contribuția angajatorului în rata de asigurare medicală a angajaților va crește treptat și va ajunge, la 1 ianuarie 2023, la 235 de franci pe lună. (Con­form legislației, în Elveția există asigu­rare de sănătate obligatorie, achitată fie de cetățeanul însuși, fie în întregi­me sau parțial de către alte persoane, de exemplu, de angajator; totodată, cetățeanul își poate alege compania de asigurări, planul de asigurare și costul acestuia. Majorarea ratei de asigurare a angajatorului îmbunătățește considera­bil situația angajaților de la Nestle). Vor beneficia de aceste plăți toți angajații de la cele două întreprinderi de produ­cere a apei „Nennez” din țară.

Concediul de maternitate va crește de la 16 până la 18 săptămâni și va fi achitat în proporție de 100% din sala­riu (durata obligatorie a concediului de maternitate în Elveția este de 14 săp­tămâni, iar în această perioadă statul acordă o indemnizație de 80 la sută din salariu). Iar tații vor avea un con­cediu plătit de patru săptămâni pentru îngrijirea copilului (potrivit legii, de la 1 ianuarie 2021, acest concediu este de 10 zile).

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand