Toată săptămâna trecută a fost marcată de evenimente organizate cu ocazia Zilei Lucrătorului Medical și a Farmacistului. În perioada pandemiei de Covid-19, mai mult ca oricând, oamenii le sunt profund recunoscători eroilor în halate albe, pentru că sunt zi de zi alături de pacienți, pentru a le oferi ajutor și a salva vieți. Și deoarece statul nu le asigură acestora un nivel de trai decent și condiții bune de muncă, există sindicatele, care sunt reprezentanții salariaților în fața angajatorilor și care le apără drepturile.
Astfel, în ziua de 16 iunie, membrii Biroului Executiv al Federației Sindicale „Sănătatea” din Moldova (FSSM) s-au întrunit în ședință în format lărgit.
Sindicaliștii au discutat despre constituirea Comisiei pentru elaborarea proiectului Convenției colective (nivel de ramură) pe anii 2022-2025 și au aprobat lista membrilor acestei comisii.
Totodată, au fost prezentate răspunsurile autorităților la revendicările și sesizările FSSM referitor la remunerarea muncii și garanțiile sociale stabilite salariaților din sectorul sănătății. În cadrul ședinței a fost făcut un schimb de opinii privind activitatea FSSM în 2020-2021 și stabilite unele sarcini pentru viitor. De asemenea, au fost abordate și alte probleme din domeniul social-economic și al relațiilor de muncă.
La finalul întrunirii, președintele FSSM, Aurel Popovici, a înmânat medalii și diplome de excelență liderilor și membrilor de sindicat, cu prilejul sărbătorii profesionale, Ziua Lucrătorului Medical și a Farmacistului.
Distincțiile au fost oferite în semn de recunoștință pentru contribuția întru consolidarea și dezvoltarea sistemului de sănătate, precum și pentru activitatea de promovare a principiilor sindicalismului democratic.
Liderul sindical a exprimat celor prezenți sincere mulțumiri pentru munca, efortul și profesionalismul de care dau dovadă în fiecare zi, urându-le mulți ani, prosperitate, activitate fructuoasă și mult succes în domeniu.
Apoi, președintele FSSM a participat la evenimentul dedicat Zilei Lucrătorului Medical și Farmacistului, organizat de IMSP Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie. Pe lângă cuvintele de apreciere adresate lucrătorilor medicali, aceștia au fost distinși cu diplome și medalii de onoare din partea ministerului de resort, a Federației Sindicale „Sănătatea”, Asocia-ției de Nursing.
În fiecare zi, medicii iau decizii de care depinde sănătatea sau chiar viața cuiva
Profitând de ocazie, comitetul sindical al Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” a mulțumit Federației pentru suportul financiar acordat în timpul pandemiei, precum și pentru realizările obținute pe parcursul acestui an anevoios în favoarea lucrătorilor din sistemul de sănătate.
Aurel Popovici a recunoscut că parcurgem cu toţii timpuri ce vor rămâne în istorie ca perioada pandemiei Covid-19, în care lucrătorilor medicali li s-au cerut şi mai multe eforturi, şi mai multe ore petrecute îngrijind pacienţii. Sunt lucrători care, de la începutul acestei pandemii, şi-au sacrificat din timpul și sănătatea lor pentru ca sistemul sanitar să facă faţă cât mai bine noilor condiţii.
„Munca unui medic este foarte dificilă – în fiecare zi trebuie să iei decizii de care depinde sănătatea sau chiar viața cuiva. Pentru un medic, un caz nu se încheie odată cu programul de lucru, el fiind continuat cumva de acesta acasă”, a menționat președintele FSSM.
„Nu de puține ori s-a pus problema ca lucrătorii medicali sa-și ceară respectul înapoi. Să-și ceară dreptul la o viață decentă. Unii s-au resemnat, iar alții au ales să plece, la propriu. Cei care au rămas au făcut-o de drag și respect pentru oamenii din jurul lor, cu speranța că poate într-o zi va fi așa cum trebuie sa fie. Și poate va fi!”, a mențio-nat Aurel Popovici, asigurându-i pe cei ale căror drepturi le apără că sindicatele vorface tot posibilul pentru ca lucrătorii medicali să aibă o viață mai bună aici, acasă.
Mesajul de Ziua Lucrătorului Medicalși a Farmacistului a fost expediat și către autorităţi, cărora sindicatele le cer să identifice soluţii pentru creşterea numărului de lucrători medicali şi pentru îmbunătăţirea continuă a condiţiilor de muncă.
Iar pe lucrătorii medicali i-a asigurat că Federația Sindicală „Sănătatea” a fost, este şi va fi întotdeauna alături de ei în practicarea profesiei pe care au ales-o, o muncă ce implică multiple responsabilităţi şi provocări.