La Institutul Muncii al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a avut loc, în perioada 23-27 februarie curent, un seminar instructiv cu genericul „Drepturi de muncă decentă ale femeilor și promovarea de șanse egale: experiențe și perspective”. La eveniment au participat femei din cadrul centrelor sindicale național-ramurale din Republica Moldova, Kîrgîzstan, Tadjikistan şi Kazahstan.
Preşedintele CNSM, Oleg Budza, a relevat că „scopul seminarului a fost de a comunica, împreună cu formatorii din cadrul Confederaţiei, despre rezultatele obţinute de sindicatele din Moldova în parcursul european al țării, în apărarea drepturilor şi intereselor salariaţilor și în ceea ce privește încheierea contractelor colective de muncă etc.”.
În cadrul seminarului, participanţii au avut întâlniri cu reprezentanţii Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, cu specialişti şi formatori din cadrul CNSM. Ei au participat la diverse dezbateri, întruniri, mese rotunde, unde au fost puse în discuţie tematici privind promovarea intereselor şi apărarea drepturilor femeilor în societatea civilă, egalitatea şanselor pentru a ajunge în diverse posturi de conducere etc.
Liuba Rotaru, președinta Consiliului de Femei din cadrul CNSM, a specificat la seminar că s-a făcut un schimb de experienţă cu reprezentantele din Kîrgîzstan, Tadjikistan şi Kazahstan. „S-a discutat despre problema sănătăţii mamei şi a copilului, pachetul social pentru femei, despre discriminarea femeii sub toate formele, promovarea acesteia funcţii decizionale”. Totodată, s-a adus la cunoştinţă paşii concreţi întreprinşi de Consiliul de Femei în soluţionarea problemelor femeilor în Republica Moldova.
Totodată, participantele la seminar au fost informate despre contractul colectiv de muncă drept instrument primordial al sindicatelor, despre mecanismele parteneriatului social, motivarea şi participarea femeii în activitatea sindicală, aspectele gender în contractul colectiv de muncă. În context, s-a relevat diferenţa remunerării muncii între femei şi bărbaţi, bazele legislative ale egalităţii de gen, dar care nu întotdeauna sunt respectate. În comunicările prezentate au mai fost menționate competenţele de bază în creşterea individuală şi profesională a femeilor, modalităţile şi specificul comunicării sindicale, strategii de creare a oportunităţilor egale pentru femei, metode şi tehnici în negocieri colective.
Seminarul a fost organizat în colaborare cu Biroul Organizaţiei Internaţionale a Muncii din Moscova.