Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) este îngrijorată în legătură cu incertitudinea privind plata premiului anual pentru rezultatele activității în anul 2020.
Într-o scrisoare adresată premierului interimar Aureliu Ciocoi, semnată de conducerea CNSM și președinții a cinci Federații sindicale din sectorul bugetar, Confederația solicită implicarea șefului interimar al Executivului în soluționarea problemei enunțate pentru urgentarea rectificării Legii bugetului de stat pentru anul 2021, asigurând alocarea mijloacelor financiare necesare pentru acordarea premiului anual salariaților din sectorul bugetar pentru rezultatele anilor 2020 și 2021.
Potrivit sindicaliștilor, art. 211 din Legea 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar stabilește, în alin. (1), că „Personalul din unitățile bugetare poate beneficia de premiu anual pentru rezultatele activității în anul de gestiune, proporțional timpului efectiv lucrat în anul respectiv”. Cu toate acestea, în anul 2020, prin Hotărârea de Guvern nr. 811/2020 privind acordarea premiului anual personalului din unitățile bugetare pentru rezultatele activității în anul 2019 și abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 180/2013 cu privire la plata premiului anual personalului din unitățile bugetare, a fost acordat premiul anual doar pentru rezultatele activității în anul 2019, iar pentru anul 2020, premiul în cauză nu a fost achitat.
În scrisoarea adresată de CNSM, de comun acord cu Fe-derația Sindicală a Educației și Științei, cu Federația Sindicală „SĂNĂTATEA”, Federația Sindicatelor Angajaților din Serviciile Publice, Federația Sindicatelor din Moldova „SINDLEX” și Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură, se arată că, la 19 aprilie anul curent, Confederația a expediat pe adresa Ministerului Finanțelor un demers prin care a solicitat să se ofere salariaților-membri de sindicat din sectorul bugetar explicațiile de rigoare vizând achitarea premiului anual pentru rezultatele activității în anul 2020.
În răspunsul oferit de Ministerul Finanțelor, se arată că prin Legea nr.257/2020 cu privire la modificarea unor acte normative au fost introduse modificări în actele normative care țin de politica salarială pentru anul 2021, inclusiv a fost amendat art. 211 din Legea nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Prin urmare, legea, în redacția modificată, nu prevede dreptul de a beneficia de premiu anual pentru rezultatele anului 2020.
Noile condiții de acordare a premiului anual, stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 984/2020 cu privire la modificarea și abrogarea unor hotărâri ale Guvernului, însă, se pun în aplicare începând cu 1 ianuarie 2021. Asta, deși anterior, printr-un aviz, sindicatele au propus modificări la Regulamentul privind modul de plată a premiului anual personalului din unitățile bugetare, astfel încât premiul anual pentru rezultatul activității anului 2020 să se acorde în luna februarie 2021, iar premiul anual pentru rezultatul anului 2021 și ulterior, pentru anii următori, să se acorde în luna decembrie a anului de gestiune. Pornind de la explicațiile oferite, salariații-membri de sindicat din sectorul bugetar se află în incertitudine cu privire la acordarea premiului anual, inclusiv pentru rezultatele anului 2021.
Totodată, în răspunsul oferit s-a remarcat faptul că la elaborarea proiectului bugetului de stat pentru anul 2021 nu au putut fi identificate mijloacele financiare necesare pentru acordarea premiului anual conform rezultatelor activității desfășurate în anul 2021 și, respectiv, în angajamentele de politici salariale ale bugetului de stat pentru anul 2021 nu se regăsesc mijloace ce ar ține de achitarea acestuia.