Chiar dacă în ultimii zece ani economia Republicii Moldova a înregistrat o creștere de aproximativ 4,5% anual, aceasta nu și-a îmbunătățit capacitatea de creare a locurilor de muncă. Cel puțin asta relevă un studiu al Centrului Național de Acreditare în Republica Moldova.
Pe 7 octombrie, când a fost marcată Ziua Mondială a Muncii Decente, mulți oameni pe care i-am intervievat în stradă ne-au spus că la noi în țară nu există muncă decentă, iar asta din mai multe motive, cum ar fi inechitatea salarială, condiții deseori neconforme standardelor, iar cel mai important – nerespectarea drepturilor angajaților.
„Muncesc o viață și la urmă nu îmi rămâne de pâine? Nu este echitate. Munca decenta e atunci când suntem bine plătiți toți, orice muncă trebuie remunerată după merit. Nu contează specialitatea. Ar trebui să fie majorate salariile, să fie mai bine pentru oameni, deoarece prețurile cresc, dar salariile rămân aceleași”, ne spune o chișinăuiancă.
Anul acesta, la nivel internațional, Ziua Mondială a Muncii Decente a avut genericul „Acțiunile partenerilor sociali pentru asigurarea salariilor juste”, menit să atragă atenția partenerilor sociali, a mediului de afaceri, societății în ansamblu, asupra rolului important de a asigura angajații cu un salariu adecvat pentru un trai decent.
În contextul Zilei Mondiale a Muncii Decente, reprezentanți ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și ai Comisiei de Tineret au organizat un flashmob în centrul capitalei, cu scopul de a promova egalitatea muncii între femei și bărbați, echitatea salarială, dar și respectarea drepturilor la locul de muncă.
„Munca decentă este un amalgam de drepturi, compus din mai multe oportunități pe care trebuie să le aibă salariatul. Vorbim aici de salarii decente, de condiții de muncă sigure, de posibilitatea de a se dezvolta profesional, de a se afilia la sindicate, de protecția socială, securitate și sănătate la locul de muncă. Salariul astăzi este cel mai important element, mai ales că avem și o criză legată de prețuri, de inflație, criză energetică, iar toate astea denotă necesitatea majorării salariilor în Republica Moldova. Pentru că avem cel mai mic salariu din regiune, în comparație cu alte țări din Europa, oamenii sunt nevoiți să-și părăsească țara și să meargă în căutarea unei vieți mai bune. Avem încă multe de făcut ca dreptul la muncă decentă să ne fie respectat. Cetățenii trebuie să fie informați, să-și cunoască drepturile, ceea ce facem noi azi, și să solicite respectarea lor”, a menționat Sergiu Iurcu, şef adjunct al Departamentului protecţie social-economică al CNSM.
Totodată, la cortul CNSM, instalat în Scuarul Europei, populația a primit consultații în domeniul juridic, fiind diseminate materiale informative cu privire la munca decentă.
Acum un an, Guvernul, Confederația Națională a Patronatului din Moldova, CNSM și OIM au semnat Memorandumul de Înțelegere pentru implementarea Programului de Țară privind Munca Decentă pentru anii 2021-2024. Acesta este axat pe crearea de locuri de muncă și angajarea tinerilor, condiții de muncă sigure, respect pentru dreptul la muncă și un dialog social mai bun. Programul promovează munca decentă ca și componentă-cheie de dezvoltare națională și se bazează pe cooperarea cu succes între OIM și Republica Moldova.