2 October 2024
Chisinau
Social

Sindicaliștii insistă pe achitarea sporului salarial lunar de 1300 de lei

Loading
Social Sindicaliștii insistă pe achitarea sporului salarial lunar de 1300 de lei
Sindicaliștii insistă pe achitarea sporului salarial lunar de 1300 de lei
sindicate.md

Sindicaliștii sunt îngrijorați că salariații din administrația publică locală ar putea să nu beneficieze de sporul salarial lunar în mări­me  de 1300 de lei. Iar cei care au un nivel de retribuire mic nu vor beneficia de majorarea salariului lunar până la 4000 de lei, care reprezintă cuantumul salariului minim pe țară și este o garanție de stat minimă în domeniul salari­zării.

Discuții în acest sens au avut loc în cadrul ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri co­lective (CNCNC), care s-a întrunit miercuri, 28 iunie. Pe ordinea de zi au figurat două chestiuni. Una s-a referit la examinarea propunerii de majorare a salariilor în unitățile bugetare de nivel local cu 1300 de lei în proiectul Hotărârii de Guvern pentru modificarea Legii bugetu­lui de stat pentru anul 2023, iar a doua a vizat examinarea proiectului de lege pentru modificarea artico­lului 43 cu indicele 1 din Legea nr. 200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova.

„Am primit mai multe apeluri din partea reprezentanților administrației publice locale, prin care ne-au informat că au stopat anu­mite plăți pe care le aveau, pentru a găsi resurse financiare să plăteas­că acest supliment de 1300 de lei, ceea ce nu este corect. În opinia Confederației Naționale a Sindi­catelor din Moldova, atunci când valoarea de referință se majorează, se recalculează absolut toate sala­riile. Aici rezultă că unele autorități publice locale au primit mijloacele financiare, iar altele nu. De aceea, am solicitat ca Ministerul Finanțelor să facă o claritate în acest sens. Vor­bim și de anul viitor, și trebuie să vedem ce va fi cu acest supliment, dar și cu valoarea de referință. Supli­mentul trebuie să fie achitat pentru toți”, a menționat Sergiu Sainciuc,  vicepreședinte al CNSM.

La rândul său, Vlad Canțîr, președintele Federației Sindicatelor Angajaților din Ser­viciile Publice (SINDASP), a ținut să preci­zeze că povara pe umerii administrației pu­blice locale (APL) este prea mare, iar atunci când inițiativa de a aloca aceste sporuri sa­lariale vine din partea  autorităților centrale, banii alocați ar trebui să fie tot din bugetul central.

„Încă în luna martie, am avertizat des­pre un fenomen care urma să se producă. Noi credeam că aceasta se va întâmpla în toamnă, dar el se produce mai devreme. Avem semnale din mai multe raioane că  autoritățile au utilizat bani din alte fonduri pentru a crește  această formă de salariza­re și acum s-au pomenit în situația în care deja nu au salarii. Au restanțe la salarii de o lună, două și mai multe. Poziția SINDASP este ca atunci când inițiativa de salarizare a venit din partea autorităților centrale, ar fi logic ca și banii să fie alocați tot de la sur­sa centrală, pentru a salva situația. Lucrurile  iau amploare și se transformă într-o pro­blemă foarte gravă”, a menționat, în cadrul ședinței, Vlad Canțîr.

 

Când inițiativa aparține autorităților publice centrale, banii trebuie alocați din bugetul central

 

În context, CNSM a solicitat, repetat, intervenția Guvernului în vederea asigură­rii respectării prevederilor cadrului legal. O solicitate similară CNSM a făcut-o încă pe 31 ianuarie anul curent, când a solicitat intervenția Ministerului Finanțelor în ve­derea acordării alocațiilor necesare pentru APL.

După mai multe discuții, membrii CNCNC au decis că vor continua să dezba­tă această chestiune la următoarea ședință, care va avea loc la mijlocul lunii iulie, la care să participe inclusiv reprezentanți ai APL.

O altă chestiune abordată în cadrul ședinței a vizat proiectul de lege pen­tru modificarea articolului 43 din Legea nr. 200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova.  Acesta vizează liberalizarea accesului pe piața națională a muncii pentru cetățenii UE și pentru cei din unele țări din afara Europei, fără a fi ne­cesară acordarea dreptului de ședere provi­zorie în scop de muncă.

Sindicaliștii nu sunt împotriva acestei prevederi, dar menționează că autoritățile ar trebui să motiveze în primul rând cetățenii noștri să nu plece din țară în căutarea unui salariu mai bun, dar să-l câștige aici, acasă.

„În opinia noastră, este necesar de a li­beraliza piața forței de muncă, pentru că suntem și țară candidat pentru aderarea la UE, dar noi trebuie să menținem aici și forța de muncă autohtonă. Prin majorarea sala­riilor aici, acasă. Angajatul să primească un salariu adecvat, care să-i permită să-și facă acea pensie minimă, care nu este asigurată pentru toți”, a menționat Sergiu Sainciuc.

Comisia națională pentru consultări și negocieri colective și comisiile instituite la nivel de ramură/teritorial reprezintă struc­turi tripartite autonome de interes public al parteneriatului social, care se întrunesc în scopul consultării și înaintării de propuneri vizavi de domeniul muncii și problemele social-economice de interes național, de ramură și teritorial, promovarea parteneri­atului social la toate nivelurile, asigurarea participării societății civile la promovarea politicilor naționale.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand