Membrii Consiliului Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Constructoare de Automobile și Mașini Agricole s-au întrunit, recent, într-o ședință, în care au pus în discuție acțiunile Federației în scopul protejării drepturilor și intereselor social-economice și de muncă ale membrilor de sindicat în perioada de după Congresul VII și securitatea la locul de muncă.
Președintele Federației, Boris Babici, a prezentat un raport privind realizarea obiectivelor trasate de Congresul VII al Federației ramurale. În alocuțiunea sa, el a menționat că activitatea structurii s-a desfășurat în condiții deosebite, legate de criza pandemică, devastatoare pentru majoritatea economiilor. Restricțiile severe privind libertatea de circulație și piața muncii au condus la pierderea locurilor de muncă, inclusiv în industria constructoare de automobile și mașini agricole.
„Criza pandemică, amplificată de creșterea prețurilor și a tarifelor la energie și gaze, nivelul înalt al inflației, toate au dus la scăderea semnificativă a puterii de cumpărare a populației și la înrăutățirea situației în domeniul protecției sociale. În acest context, sindicatele au făcut și continuă să facă tot ce le stă în putință pentru promovarea și apărarea drepturilor salariaților din industria constructoare de automobile și mașini agricole, activitatea fiind orientată spre realizarea prevederilor strategice adoptate de Congresul VII, care au drept scop principal apărarea producătorului autohton, îmbunătățirea condițiilor de muncă, majorarea veniturilor salariale ale angajaților, evitarea disponibilizării în masă a salariaților, încheierea și monitorizarea realizării prevederilor Convenției și Contractelor Colective de Muncă”, a menționat raportorul.
Boris Babici a declarat, de asemenea, că pe lângă situația pandemică s-a adăugat și problema legată de sutele de mii de refugiați ucraineni care au fugit din calea războiului. În context, Federația a lansat un apel către întreprinderile din ramură să fie solidare și să contribuie, în măsura posibilităților, la ajutorarea refugiaților din țara vecină. De asemenea, el a relevat că, la inițiativa Federației ramurale, a sosit o delegație a Organizației Internaționale Umanitare care activează în Germania și Turcia, pentru a oferi ajutoare umanitare refugiaților cazați la sanatoriile din subordinea CNSM. Cu un suport considerabil pentru refugiați au venit și prietenii Federației din organizația nonguvernamentală „Round Table” din Austria și Germania.
Gheorghe Gangură, membru al Consiliului Federației, a raportat despre activitatea comisiei Tripartite Guvern–Patronat–Sindicate, care și-a reluat activitatea, după o pauză de aproape doi ani, accentuând că s-a reușit revenirea la un sistem integrat al Inspecției Muncii și că mai sunt multe de făcut pentru a elimina contradicțiile dintre legislația națională și directivele UE în domeniul SSM. El a subliniat importanța măsurilor de securitate și sănătate la locul de muncă, probleme care se discută permanent la ședințele Consiliului și Comitetului Executiv al Federației.
Membrii Consiliului Federației au menționat, în luările de cuvânt, că toate acțiunile sindicatelor au ca obiectiv apărarea drepturilor economice și sociale, creșterea calității vieții membrilor de sindicat. În context, s-a propus să se revină la inspecția muncii în federațiile sindicale de ramură, cu remunerarea din fondul CNAS, precum și de a se introduce în Contractele Colective de Muncă prevederea de a se transfera 2% din fondul de salarizare pentru securitatea și sănătatea în muncă.
Vorbitorii au menționat cu satisfacție că în situația de criză pandemică s-a reușit negocierea și semnarea Convenției Colective de Muncă la nivel de ramură, punându-se în sarcina Consiliului să fie examinată la una din ședințele acestuia mersul îndeplinirii Convenției ramurale.
Prin vot unanim, Consiliul a adoptat o hotărâre în care sunt prevăzute unele acțiuni care urmează a fi întreprinse de către Federație pentru protejarea drepturilor și a intereselor social-economice și de muncă ale membrilor de sindicat. De asemenea, sunt prevăzute unele propuneri pentru a fi înaintate și puse în discuție la Congresul IV al CNSM privind îmbunătățirea imaginii mișcării sindicaliste.
Consiliul a desemnat delegații la Congresul IV al CNSM și un membru al Consiliului CNSM din partea Federației ramurale. Consiliul a examinat bugetul Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Constructoare de Automobile și Mașini Agricole pentru anul 2021 și a aprobat bugetul pentru anul 2022.