14 iunie 2024
Chisinau
Social

Sindicaliștii din Căușeni, dornici să-își perfecționeze cunoștințele în legislație

Loading
Social Sindicaliștii din Căușeni, dornici să-își perfecționeze cunoștințele în legislație
Sindicaliștii din Căușeni, dornici să-își perfecționeze cunoștințele în legislație
facebook.com

Miercuri, 1 noiembrie curent, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), reprezentată de Nicolae Sandu, a organizat în raionul Căușeni un seminar de informare pentru circa 65 de activiștii sindicali din acest raion.

Din partea CNSM la această activitate au participat Elena Anton, șefa Departamentului organizare, educație și informare, Eugeniu Covrig, șef al Departamentului juridic, Sergiu Iurcu, consilier superior în Departamentul protecție social-economică.

În cadrul acestui seminar, participanților li s-a adus la cunoștință care sunt obiectivele CNSM în cadrul campaniei „Organizația primară – energia mișcării sindicale”, precum și a fost prezentat Ghidul liderului organizației sindicale primare. Astfel, formato­rii CNSM au expus succint ideile princi­pale, conținutul capitolelor din ghid, pre­cum: reglementările ce vizează activitatea organizației sindicale; cadrul juridic referitor la raporturile de muncă și drepturile sindi­cale; drepturile social-economice pe care activiștii sindicali ar trebui să le cunoască pentru a acorda consultații calificate mem­brilor de sindicat. De asemenea, formatorii i-au informat pe sindicaliștii prezenți despre modificările făcute pe parcursul anului la ca­drul legal din domeniul muncii și protecției social-economice.

Astfel, Eugeniu Covrig a trecut în revistă cele mai importante modificări operate la Codul muncii și ce au obținut sindicatele în procesul de avizare și dezbateri pe marginea proiectelor de amendare a legislației.

Sergiu Iurcu le-a comunicat participanților la activitate despre modificările în domeniul salarizării, al asigurărilor sociale, inclusiv cele care vizează indemnizațiile de care benefici­ază salariații, precum și modificările în cadrul sistemului de pensii.

Totodată, participanții au avut posibilita­tea de a obține răspunsuri la întrebări și de a clarifica unele situații în care se află uneori. De asemenea, sindicaliștii din teritoriu au ve­nit cu unele sugestii și viziuni privind ce ar trebui să solicite sindicatele și să promoveze la nivel național în cadrul dialogului social și al negocierilor colective.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand