În contextul recentelor modificări și completări operate în legislația muncii, Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică şi Resurse Energetice (FSCRE) a organizat, recent, online, webinarul cu genericul „Protecția juridică a salariaților prin prisma ultimelor modificări la Codul muncii”.
Cei 80 de participanți din cadrul a 19 organizații membre au fost informați și au discutat despre modificările operate la Codul muncii (CM) în contextul actual de combatere a efectelor pandemiei Covid-19.
Potrivit Margaretei Strestian, președinta FSCRE, prin organizarea acestei activități se urmărește examinarea mai profundă a recentelor modificări operate în legislație și analiza impactului lor asupra salariaților, precum și sporirea nivelului de aprofundare a cunoștințelor specialiștilor din domeniile menționate.
Noile prevederi ale CM, aprobate prin Legea nr. 140 din 14 octombrie 2021, cu privire la aprobarea măsurilor de susținere a angajaților în condițiile aplicării măsurilor de restricție pe perioada pandemiei de Covid-19, reglementează o serie de măsuri ce țin de protecția social-economică a salariaților. Acestea au intrat în vigoare la 29 octombrie a. c.
Totodată, Margareta Strestian s-a referit și la acțiunile CNSM în vederea protejării drepturilor și intereselor social-economice și de muncă ale membrilor de sindicat în conformitate cu strategia CNSM (2017-2022), ce țin de: înaintarea propunerilor menite să sporească veniturile salariale ale angajaților din economia națională prin majorarea salariului minim pe țară, în conformitate cu prevederile Cărții sociale europene revizuite; înaintarea propunerilor privind perfecționarea modului de stabilire a cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real și neadmiterea restanțelor la plata salariilor etc.
Măsuri luate în contextul Covid-19
În cadrul activității, președinta Federației s-a referit și la monitorizarea procesului de vaccinare în rândul membrilor de sindicat, implementat în cadrul FSCRE. Datele acumulate vor servi drept bază în argumentarea propunerilor de modificare a cadrului legal privind clasificarea infecției cu Covid-19 ca boală profesională.
Cu o prezentare amplă, în calitate de formator, Ilona Josanu, lector USM, magistru în drept, consilier reprezentant al președintei FSCRE, i-a informat pe par-ticipanții la webinar despre modificările operate la Codul muncii, despre măsurile de susținere a angajatorilor în condițiile aplicării restricțiilor legate de Covid-19.
Este vorba, între altele, de Regulamentul privind acordarea din bugetul de stat a indemnizației salariaților cu copii în vârstă de până la 12 ani și copii cu dizabili-tăți, care beneficiază de zile libere în cazul suspendării procesului educațional cu prezentă fizică; Regulamentul privind acordarea din bugetul de stat a indemni-zației pentru șomaj tehnic ca urmare a declarării stării de urgentă și a restricțiilor impuse în starea de urgentă în sănătate publică etc.
Aceste Regulamente se aplică doar în cadrul unităților economice din sectorul real.
În cadrul prezentării subiectelor, partici-panții au solicitat unele precizări cu referire la legalitatea colectării certificatelor de vaccinare în unitățile economice, acordarea a două zile libere salariaților plătite pentru fiecare doză de vaccin anti Covld-19 și procedura de acordare din bugetul de stat a indemnizației pentru salariații care au copii cu vârstă de până la 12 ani și copii cu dizabilități.