17 iunie 2024
Chisinau
Social

Și tații pot îngriji copiii cu multă dragoste și dăruire, precum o fac, de obicei, mamele 

Loading
Social Și tații pot îngriji copiii cu multă dragoste și dăruire, precum o fac, de obicei, mamele 
Și tații pot îngriji copiii cu multă dragoste și dăruire, precum o fac, de obicei, mamele 
Vocea poporului

În societatea noastră, de obi­cei, grija de copii cade pe ume­rii mamei. Este un stereotip, spun experții, la fel cum fe­meia ar trebui să stea doar la bucătărie și să îngrijească co­piii. Ca tații să fie mai activi la creșterea odraslelor, în 2016, în Codul muncii a apărut o nouă noțiune, cea de concediu pa­ternal.

Astfel, aceasta permite ambilor părinți să-și ia concediu de îngriji­re a copiilor pentru o perioadă de până la trei ani. Chiar și așa, numă­rul taților care solicită concediu de îngrijire a copiilor este destul de mic în comparație cu unele țări europene. Potrivit datelor oferite de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), anul trecut, circa opt mii de bărbați au beneficiat de indemnizație pentru creșterea copilului până la vârsta de trei ani. Printre aceștia este și Ion Vrabie din Chișinău.

Acum doi ani, în familia Vrabie a apărut cel de-al doilea copil, Mihai. Irina lucra în cadrul unei companii private, iar dacă ieșea în concediu pentru îngrijirea copilului, risca să rămână fără acest post de mun­că, ce era, de altfel, unul destul de avantajos.

„Evident, șeful nu mi-a spus ni­mic. Urma să găsească pe altcineva în locul meu. Nu am vrut să pierd acest post de muncă, pentru că îmi plăcea ceea ce făceam și primeam un salariu foarte bun. Atunci am discutat cu soțul și am ajuns la concluzia că cel mai bine ar fi să-și ia el concediu paternal, iar eu să continuu să muncesc. Salariul lui era unul cu mult mai mic decât al meu și nu risca nimic dacă rămâ­nea fără lucru”, ne spune Irina.

Imediat ce a născut, ea și-a luat concediu anual de odihnă, după care a revenit la muncă. Acasă a rămas soțul cu cei doi copii. „Până m-am convins că lucrurile merg bine, am avut mari emoții. Din această cauză, am și luat cu chirie un apartament lângă sediul unde lucram ca să pot merge în pauza de masă acasă ori, în caz de ne­cesitate, să fiu prin preajmă”, își amintește femeia.

Și Ion Vrabie ne spune că nu i s-a părut nimic ieșit din comun, deși când le-a spus colegilor de serviciu că trebuia să-și ia con­cediu pentru îngrijirea copilului, aceștia s-au uitat cam straniu la el. „Au început să zâmbească și nu m-au înțeles. Nu le-am acordat atenție, pentru că familia este cea mai importantă pentru mine. Nu mă plâng, deși nu pot să spun că mi-a fost ușor”, susține Ion.

 

Stereotipuri și prejudecăți

Deși percepțiile legate de ro­lurile tradiționale ale femeilor și bărbaților s-au îmbunătățit ușor în ultimii zece ani, există încă mul­te stereotipuri și prejudecăți. Un sondaj realizat în 2019 de Cen­trul „Parteneriat pentru Dezvol­tare” (CPD) arată că 73% dintre respondenți consideră că este de datoria bărbatului să aducă bani în casă, iar aproape 62% cred că femeia trebuie să se ocupe de tre­burile casei.

„Respectiv, într-o societate unde se așteaptă ca mama să îngrijeas­că de copii, pe când tata să câștige bani pentru întreținerea familiei și să progreseze în carieră, stereoti­purile și prejudecățile legate de rolurile de gen vor persista încă mult timp”, menționează Alina An­dronache, specialistă în relațiile cu publicul şi advocacy la CPD.

 

Țările nordice, în topul exemplelor pozitive

Nu există o țară în care să fie o egalitate deplină la acest ca­pitol. Potrivit datelor oferite de CPD, Suedia înregistrează cea mai mare rată de utilizare a concediu­lui parental de către tați – 44%, iar mamele – 56%. În Islanda, părinții pot beneficia de 39 de săptămâni de concediu parental, dintre care 13 sunt rezervate exclusiv tatălui, 13 – exclusiv pentru mama, iar re­stul divizate între părinți. Sistemul de concediu parental din Norvegia prevede 46 sau 56 de săptămâni de concediu de îngrijire a copilu­lui, în funcție de schema de plată aleasă.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand