28 martie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Și Moldova este atractivă pentru unii străini. Proceduri simplificate de evidență a actelor colective

Loading
Cetăţeanul şi legea Și Moldova este atractivă pentru unii străini. Proceduri simplificate de evidență a actelor colective
Și Moldova este atractivă pentru unii străini. Proceduri simplificate de evidență a actelor colective
kp.md
Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

 

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

 

Și Moldova este atractivă pentru unii străini

 

Care sunt condiţiile de imigrare în scop de muncă în Repu­blica Moldova?

Anastasia Erezan, Chișinău

 

În Republica Moldova, imigrarea în scop de muncă a străinilor, po­trivit art.431 din Legea nr. 200 din 16.07.2010, se efectuează în funcție de necesitățile economiei naționale de forță de muncă calificată în ca­zul în care ocuparea locurilor de muncă vacante nu poate fi asigurată cu resurse umane autohtone.

Pentru acordarea dreptului de şedere provizorie în scop de mun­că, beneficiarul solicitant depune la ghişeul unic: a) demersul tipizat privind acordarea dreptului de şedere provizorie în scop de muncă; b) o copie de pe pagina cu date de identificare a paşaportului naţional al străinului; c) dovada spaţiului de locuit în Republica Moldova; d) certificatul de cazier judiciar tradus şi legalizat sau apostilat de au­torităţile statului a cărui cetăţenie o deţine străinul, excepţie făcând străinii titulari ai permiselor de şedere valabile; e) proiectul contractu­lui individual de muncă; f) actele care justifică scopul pentru care se solicită dreptul de şedere.

 

Proceduri simplificate de evidență a actelor colective

 

Cine are obligația de a depune contractele colective de mun­că și convențiile colective pentru înregistrare?

Simion Curcă, Telenești

 

Actualmente, contractele colective de muncă și convențiile colec­tive nu mai sunt supuse procedurii de înregistrare (la Inspectoratul de Stat al Muncii). Procedura de înregistrare a contractelor colective de muncă și convențiilor colective a fost abrogată prin Legea nr. 205 din 20.11.2015. În prezent, contractul colectiv de muncă și convențiile colective de nivel ramural și teritorial intră în vigoare la momentul semnării de către părți sau la data stabilită în convenția colectivă sau în contractul colectiv de muncă. Referitor la convenția colectivă înche­iată la nivel național, aceasta intră în vigoare la data publicării ei în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Potrivit art. 33 și 38 din Codul muncii, un exemplar al contractului colectiv de muncă și al convențiilor colective de nivel ramural și teritorial urmează doar să fie remis de una dintre părțile semnatare, în termen de 7 zile calendaristice de la data încheierii, la inspectoratul teritorial de muncă și, respectiv, la Ministe­rul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand