19 aprilie 2024
Chisinau
Auto

Sfaturi utile pentru condusul pe drumurile rurale

Loading
Auto Sfaturi utile pentru condusul pe drumurile rurale
Sfaturi utile pentru condusul pe drumurile rurale
drum-rural

Foto: summitpost.org

 

Statisticile demonstrea­ză că drumurile rurale prezintă cel mai mare factor de risc pentru condus. Cauzele cele mai frecvente sunt vite­za, depăşirea prin locuri nepermise şi nerespec­tarea distanţei de sigu­ranţă dintre vehicule.

 

Viteza

Majoritatea drumurilor rurale au limita de viteză de 50 km/h, dar asta nu în­seamnă că trebuie neapărat să mergi constant cu această viteză; totul depinde şi de condiţiile de drum cu care te întâlneşti pe parcurs. Multe drumuri rurale sunt înguste, şerpuite şi pot avea porţiuni de drum stricate – toţi aceşti factori trebuie luaţi în consi­derare.

 

Curbele oarbe

Curbele oarbe sunt des întâlnite pe drumurile rura­le. Curbele oarbe nu îţi oferă posibilitatea să vezi dincolo de ele, astfel că pot ascunde maşini în deplasare, pietoni, cai sau alte pericole.

 

Drumurile cu o singură cale de acces

Acest tip de drumuri (nu este specific doar drumuri­lor rurale) este caracterizat de faptul că nu e suficient de lat, astfel încât să poată trece două autoturisme în acelaşi timp, din sens opus. Şi pen­tru a complica şi mai mult lucrurile, aceste drumuri sunt de multe ori delimitate de gard viu, sunt sinuoase şi întortocheate, factori ce în­greunează mult vizibilitatea şoferilor. Chiar dacă multe dintre aceste drumuri au li­mita naţională de 90 km/h, este recomandat să conduci mereu cu viteza pe care o simţi tu confortabilă şi si­gură.

 

Animalele

Când vezi apropiindu-se cai şi alte animale, trebuie să reduci viteza şi să le asiguri suficient spaţiu de trecere. Nu îţi ambala motorul, nu claxona şi nu face nici o miş­care ce ar putea să le sperie.

Dacă întâmpini pe drum o turmă de oi sau o cireadă de vaci care îţi blochează ac­cesul, eşti obligat să opreşti, să îţi opreşti şi motorul şi să aştepţi până animalele eli­berează drumul.

 

Căruţe şi alte mijloace de transport ce merg cu viteză mică

Prima regulă este să fii răbdător şi să te abţii de la impulsul de a vrea să depă­şeşti un vehicul care circulă cu viteză redusă, chiar dacă se formează coadă în spate­le tău. Rămâi în siguranţă în spate, astfel încât să îţi păstrezi vizibilitatea asupra drumului. Depăşeşte doar când este sigur şi legal să o faci. Poţi să te întâlneşti cu situaţia în care şoferii din spatele tău vor încerca să te depăşească şi pe ţine şi pe vehiculul lent dintr-o sin­gură mişcare, aşa că uită-te mereu în oglinzi şi verifică mereu traficul din spate îna­inte de orice depăşire.

Noroiul pe drum poate fi un indiciu că un vehicul rural este în apropiere. Să păstrezi mereu în minte şi posibilitatea că un astfel de vehicul poate ieşi dintr-un câmp, de pe o cărare ascun­să, pe care nu ai observat-o.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand