21 iulie 2024
Chisinau
Auto

Sfaturi utile despre sistemul de aer condiționat

Loading
Auto Sfaturi utile despre sistemul de aer condiționat
Sfaturi utile despre sistemul de aer condiționat
aer-conditionat

Foto: imgkid.com

Sistemul de aer condiționat era, nu demult, o opțiune considerată de lux însă, în ultimii ani, acesta a devenit o dota­re de bază pentru majo­ritatea mașinilor aflate la vânzare. Mai mult, pentru modelele noi, climatizarea automată este uneori oferită chiar standard. Totuși, siste­mul de aer condiționat are nevoie de întreținere pentru a funcționa la pa­rametri normali pentru perioade lungi de timp. Iată câteva sfaturi.

 

Unul dintre cele mai sim­ple sfaturi care mențin sis­temul de aer condiționat în stare bună de funcționare este acela de a porni siste­mul circa 10 minute la fie­care săptămână, deoarece freonul are și rol de ungere. În plus, interiorul mașinii nu va acumula umezeală în exces și astfel toate materia­lele vor fi protejate de uzura excesivă. Această operațiune va păstra și un interior lipsit de mirosuri neplăcute, dato­rate umidității din conducte­le sistemului.

 

Nivelul freonului

 

Este foarte important de știut că nivelul freonului din instalația de aer condiționat scade cu circa 10% pe an, ceea ce se traduce printr-o eficiența mai mică. De aceea, producătorii de mașini reco­mandă o completare a freo­nului la fiecare doi ani. Tot la acest interval se recomandă și o revizie a sistemului, în special înainte de anotimpul cald, când sistemul este soli­citat la maximum.

 

Menținerea umidității la nivel redus

 

Un alt aspect pozitiv al uti­lizării frecvente a sistemului de aer condiționat este adu­să de menținerea umidității la nivel redus, astfel încât pe geamuri nu se va forma acel strat care afectează vizibili­tatea, în special pe timp de noapte.

În zilele călduroase, mulți șoferi preferă să meargă cu geamurile ușor deschise pen­tru a favoriza un consum de combustibil mai mic. Însă, este bine de știut că la viteze mai mari decât cele specifice orașelor, un geam deschis va afecta aerodinamica semni­ficativ, ceea ce va face con­sumul să crească. Astfel, este mai eficient să porniți aerul condiționat pentru o tem­peratură scăzută la interior. Beneficiu: zgomotul interior va fi sensibil mai mic cu gea­murile închise.

 

Menținerea sistemu­lui de aer condiționat funcțional este extrem de importantă. Acesta nu are doar un rol de a crește confortul, ci și unul de siguranță, deoa­rece rezolvă problema umidității care poate afecta dramatic vizibi-litatea pe ploaie sau ninsoare. De aceea, re­comandarea noastră este să mergi regulat la un specialist pentru a verifica sistemul de aer condiționat.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand