19 aprilie 2024
Chisinau
Auto

Sfaturi pentru deplasarea pe timp de ceață

Loading
Auto Sfaturi pentru deplasarea pe timp de ceață
Sfaturi pentru deplasarea pe timp de ceață

 

 

deplasare-pe-ceata

Foto: ytimg.com

Ceața este unul dintre cele mai periculoase fe­nomene meteo ce pun în pericol siguranța celor de la volan. De aceea, feno­menul trebuie tratat cu maximă seriozitate, orice măsură de precauție fiind binevenită pentru a pre­întâmpina un posibil ac­cident. Este important să conștientizezi că nu doar tu ești cel care are vizibili­tatea limitată, ci și parte­nerii de trafic. Condusul preventiv este esențial pe astfel de vreme.

 

Utilizează corect luminile

 

În caz de ceață este im­portant să utilizezi corect luminile pentru a fi vizibil pentru ceilalți parteneri de trafic. Astfel, este obligatorie aprinderea fezei scurte îm­preună cu proiectoarele de ceață, dacă acestea există în dotarea mașinii. Lumina de ceață din spate este foarte utilă pentru a te face vizibil, însă dacă se merge în coloa­nă și este clar că ești vizibil pentru cel din spate este mai bine să nu o folosești, deoa­rece este extrem de deran­jantă. Bine de aplicat – nu utiliza niciodată lumina de ceață din spate dacă vizibili­tatea este bună.

 

Păstrează distanța față de cel din față

 

Chiar dacă îl vezi foarte bine pe cel din fața ta, este important să păstrezi dis-tanța față de acesta, deoare­ce poate apărea un obstacol neprevăzut pentru el în orice moment, care necesită o frâ­nare bruscă. Astfel, vei avea suficient timp pentru a te opri în siguranță.

 

Curăță parbrizul

 

Îmbunătățește pe cât po­sibil vizibilitatea de la interi­or prin menținerea geamu­rilor și a parbrizului foarte curate. În special atunci când este ceață pe timp de noapte un parbriz curat îți oferă un plus de siguranță. Dacă este nevoie, te poți opri pentru un minut la o benzinărie să curăți parbrizul.

 

Circulă preventiv, cu viteză redusă

 

Chiar dacă este universal valabil indiferent de condi-țiile meteo, este esențial să păstrezi o viteză adecvată la condițiile de vizibilita­te atunci când este ceață. Chiar dacă te grăbești este mai bine să păstrezi același ritm de deplasare cu ceilalți participanți la trafic. Nu me­rită să îți asumi riscuri su­plimentare pentru a câștiga câteva minute.

 

Nu conduce când ești foarte obosit

 

Este foarte important să faci pauze dacă este ceață și ești foarte obosit. Timpul de reacție mai slab combinat cu vizibilitatea redusă poate duce la accidente. De aceea, parchează câteva zeci de mi­nute dacă ai nevoie de somn. Evită să parchezi lângă ca­rosabil. Este recomandat să găsești o benzinărie sau o parcare ferită.

 

Anticipează, condu pre­ventiv, menține viteza la cote reduse, ai grijă la ceilalți. Condusul pe ceață este difi­cil, dar dacă respecți aceste reguli simple vei ajunge în siguranță la destinație.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand