3 iulie 2024
Chisinau
Sanatate

Sfaturi naturiste. Plantele de primăvară și beneficiile lor pentru sănătatea noastră

Loading
Sanatate Sfaturi naturiste. Plantele de primăvară și beneficiile lor pentru sănătatea noastră
Sfaturi naturiste. Plantele de primăvară și beneficiile lor pentru sănătatea noastră
gds.ro

Există o mulțime de verdețuri care își fac apariția primăvara.  Ele au multe beneficii pentru organism, dacă sunt incluse în dieta zilnică, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp.

Păpădia. Păpădia are multe be­neficii pentru organism care sunt prea puțin cunoscute. Rădăcinile sunt utili­zate ca stimulent al poftei de mâncare și al digestiei. Frunzele au efect terape­utic în tratarea bolilor hepatice și pre­venirea osteoporozei. Chiar și florile ei au o utilitate: acestea se pun în pungile de hârtie în care se păstrează diverse fructe, întrucât emană un gaz (etilen) care stimulează procesul de coacere. Păpădia este bogată în vitamina A, C, D, vitamine din complexul B, fier, cal­ciu, magneziu, potasiu și zinc.

Untișorul. Se găsește în pă­duri, parcuri și grădini și i se mai spu­ne sălățică, creson, năsturel sau salata ursului. Are puține calorii și este bo­gat în antioxidanți și vitamina C. Mai conține vitamina K, vitamina A, vita­mine din complexul B, cupru, calciu, potasiu, magneziu și fosfor. Introdus în alimentație, poate proteja împotriva osteoporozei, anemiei, ba chiar redu­ce și riscul apariției anumitor tipuri de cancer. Planta conține însă protoane­monină, o substanță cu un efect toxic iritant. Specialiștii spun că untişorul devine periculos atunci când a ajuns la maturitate sau a înflorit. Efectul toxic dispare în momentul în care frunzele sunt gătite.

Ștevia. Este folosită pentru trata­rea infecțiilor, reducerea inflamaţiilor tractului respirator, ca adjuvant în tra­tarea infecţiilor bacteriene, dar şi pen­tru efectul său diuretic. Este bogată în vitamina A, C, conține fibre, fier, mag­neziu, potasiu, fosfor și calciu. Ștevia nu are efecte adverse semnificative. Doar mămicile care alăptează trebuie să fie precaute din cauza conținutului de antrachinonă care îi poate provoca diaree sugarului.

Loboda. Ajută la combaterea as­teniei de primăvară, contribuie la eli­minarea toxinelor din organism, este folosită în tratarea afecțiunilor pulmo­nare și a durerilor de stomac. Conține multă vitamina C (cu o concentrație de două ori mai mare decât kiwi și lămâia) și are acțiune ușor laxativă, diuretic-depurativă, remineralizantă, vitamini­zantă, emolientă și calmantă. Loboda, la fel ca spanacul, conţine foarte mult acid oxalic. Din această cauză nu este permis consumul în cantităţi mari per­soanelor care au pietre la rinichi.

Leurda. Leurda sau usturoiul săl­batic este folosită ca tonic al sistemu­lui digestiv. Conține multă vitamina A, C, vitamine din complexul B, calciu, fier, fosfor, sodiu și cupru, precum și compuși sulfurați de la care vin gustul și mirosul specific plantelor din fami­lia Allium. În scop culinar şi terapeutic se folosesc frunzele, culese primăvara, proaspete, deoarece prin uscare pro­prietăţile plantei se pierd foarte uşor. În perioada alăptării este contraindicat consumul de leurdă, fiindcă poate mo­difica gustul laptelui matern.

Măcrişul. Este o plantă cu gust acrişor, care are efect antibiotic, ajută la tratarea astmului, a gripei sau a bronşi­tei, la stabilizarea tensiunii arteriale, la buna funcţionare a creierului și la regla­rea sistemului digestiv. Îmbunătăţeşte memoria, contribuie la menținerea să­nătăţii ochilor, previne bolile inimii, aju­tă la eliminarea toxinelor din organism și are proprietăţi antitumorale.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand