14 iunie 2024
Chisinau
Sanatate

Sfaturi naturiste. Patru afecțiuni pe care le puteți trata cu miraculoasele urzici

Loading
Sanatate Sfaturi naturiste. Patru afecțiuni pe care le puteți trata cu miraculoasele urzici
Sfaturi naturiste. Patru afecțiuni pe care le puteți trata cu miraculoasele urzici
sodelicious.ro

Datorită conţinutului bogat de vi­tamine, aminoacizi, săruri şi alte substanţe benefice organismu­lui, urzicile sunt recomandate în tratarea multor afecţiuni, printre care astenia de primăvară, bolile reumatice sau hipertensiunea ar­terială.

Urzica se întâlnește în întreaga țară, din câmpie până în pădure. Deja a apărut, iar acum, primăvara, e cel mai bine să-i culegi vlăstarele, pen­tru că, în scopuri terapeutice, se folo­sesc vârfurile și frunzele tinere. Planta conține substanțe de natură proteică, având un mare număr de aminoacizi, substanțe de natură glucidică, amine, steroli, cetone printre care metilhep­tenona și acetofenona, ulei volatil, si­tosteroli, acid formic și acetic, polivi­tamina A, vitaminele C, B12, și K, acid pantotenic, clorofilă, protoporfirină, beta caroten, săruri de calciu, magne­ziu, fier, siliciu, fosfați.

 

Astenia de primăvară

Astenia de primăvară este doar o carență neglijată de vitamine și mi­nerale. Din fericire, ne putem reface stocul de nutrienți cu o plimbare la piață. Nu mai suntem în preistorie să fim extrem de slăbiți la ieșirea din iar­nă, dar tot ne lipsesc anumiți nutrienți. Spre exemplu fier, pe care îl găsim în frunzele verzi autohtone precum spa­nacul, ștevia, măcrișul, ceapa verde. Ar mai fi și urzicile, care au marea calitate de a fi sălbatice – cresc în pădure, așa că nu au îngrășăminte. Chiar și cei mai pretențioși la mâncare pot găsi o me­todă de a le găti: borșuri acre cu ștevie sau măcriș, piure de spanac și ciulama de urzici cu usturoi. Pentru mai multă sațietate putem adăuga un ou sau un copan de pui.

 

Hipertensiunea

Cura de primăvară cu suc de urzi­că ajută la reglarea tensiunii arteriale, precum şi la protecţia vaselor de sân­ge împotriva aterosclerozei. Sucul se obţine destul de simplu: spălaţi foarte bine urzicile, lăsaţi-le la scurs şi apoi, uscate, daţi-le prin maşina de tocat carne. Strecuraţi apoi rezultatul printr-un tifon curat şi foarte fin. Sucul obţi­nut astfel se păstrează în sticle mici, la frigider.

 

Alergii

Polenul florilor şi al arbuştilor de­clanşează inevitabilele alergii de pri­măvară. Acestea debutează în martie cu simptome precum ochi iritaţi, stră­nut, congestia căilor nazale şi infla­maţii. Pentru unii, alergia sezonieră se termină adesea prin crize de astm. Pen­tru fiecare simptom al alergiilor există şi tratamente naturiste la îndemâna oricui. Astfel, ceaiul fierbinte de urzică ușurează respirația, în timp ce acela de cimbru reduce congestia mucoaselor respiratorii. În plus, puteți prepara cata­plasme din frunze proaspete de cimbru amestecate cu apă, iar pasta obţinută se aplică pe pielea inflamată.

 

Adenomul de prostată

Într-un studiu publicat în „Journal of Herbal Pharmacotherapy”, care a durat șase luni și a implicat mai mult de 600 de subiecți cu adenom de prostată, 81% dintre subiecții care au consumat un preparat din urzică și-au ameliorat simptomele. În plus, testele pe animale au arătat că urzica poate stopa dezvol­tarea cancerului de prostată. În cazul adenomului de prostată sunt recoman­date tincturi de urzică (o linguriţă de patru ori pe zi) şi sucul de rădăcină şi frunze de urzică (1 pahar/zi) timp de 1-2 luni. Modul de preparare a tinctu­rii este simplu: spălaţi bine rădăcinile cu o perie şi tăiaţi-le mărunt după ce s-au uscat foarte bine. Puneţi-le într-o sticlă şi adăugaţi peste ele ţuică prepa­rată în casă, alcool alimentar sau votcă. Lăsaţi la macerat, la loc călduros, timp de două săptămâni. Filtraţi printr-un ti­fon şi apoi păstraţi în frigider, în sticluţe mici de culoare închisă. Tinctura poate fi preparată şi din frunze proaspăt cu­lese. Adăugaţi peste frunzele spălate şi tăiate mărunt alcool alimentar şi lăsaţi la macerat două săptămâni.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand