4 December 2024
Chisinau
Sanatate

Sfaturi naturiste. Morcovul, rezervor de vitamine

Loading
Sanatate Sfaturi naturiste. Morcovul, rezervor de vitamine
Sfaturi naturiste. Morcovul, rezervor de vitamine
care2.com

Originar din zona mediteraneană, morcovul a fost cultivat încă din vremea romanilor şi a galilor, fiind considerat un aliment deosebit de valoros, cu proprietăţi terapeutice multiple, valabile în combaterea unei game largi de afecţiuni.

Rădăcinile au un conţinut ridicat de carotenoizi (ce dau culoarea portoca­lie), în principal beta-caroten, care este transformat de organism în vitamina A, numită vitamina frumuseţii, cu efecte directe pentru piele, inimă şi sistem imunitar.

În afara vitaminei A (120 u. la 100 g), mai există vitaminele B1, B2, B6, C, E, K, P, PP, ceea ce explică necesitatea unui consum susţinut de rădăcini în caz de avitaminoze severe.

Efectele terapeutice sunt datorate şi altor compuşi organici cum sunt glu­cidele (6 %), mai ales levuloză şi dex­troză, pectine, proteine, glicolipide, fosfolipide, steroli, lecitine, acizi graşi (linoleic, palmitic), aminoacizi (aspara­gina) şi daucarina – un puternic vasodi­latator la nivel cerebral. Valoarea ener­getică a rădăcinilor este de 30 kcal la 100 g, din care 93% este energie uşor resorbită de organism.

Seminţele uscate conţin un ulei ete­ric complex (0,4-0,8%) în care predo­mină sesquiterpenoide în proporţii de peste 50-60 % din total.

Frunzele conţin acizi organici (ca­feic, ferulic), clorofilă, fibre vegetale şi săruri minerale (fier, aluminiu, zinc, magneziu etc.).

 

Curiozități

  • Morcovii au fost prima oară cul­tivaţi în Afganistan în jurul anului 900 d.Hr.
  • Crème de Lite, Long Orange şi Scarlet Nantes toate sunt nume date diferitelor feluri de morcovi.
  • Morcovii baby nu sunt de fapt o varietate de morcovi. În 2010, fermierii care cultivau morcovi şi-au unit forţele şi au început să promoveze morcovii baby drept o alternativă sănătoasă la chipsuri.
  • Morcovii pot fi lăsaţi în pământ toată iarna.
  • Morcovii conţin 88% apă. Prin comparaţie, oamenii sunt făcuţi din 60% apă.
  • Morcovii sunt de mai multe culori. Varianta portocalie pe care o ştim cu toţii azi a apărut în urma unei mutaţii genetice a morcovilor mov.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand