26 aprilie 2024
Chisinau
Social

Sfaturi naturiste. Hreanul – aurul din gradină, benefic pentru sănătate

Loading
Social Sfaturi naturiste. Hreanul – aurul din gradină, benefic pentru sănătate
Sfaturi naturiste. Hreanul – aurul din gradină, benefic pentru sănătate
cancan.ro

Astăzi, în perioada rece a anu­lui, vă vom vorbi despre hrean. S-ar părea că este o plantă nepretențioasă și poate crește în orice loc din grădină. Hreanul este foarte benefic pentru orga­nismul uman, în special acum.

Hreanul (Armoracia rusticana) este unul dintre cele mai cunoscute plante aromatice și medicinale. Rădă­cinile picante ale hreanului au fost și sunt nelipsite din farfuriile gurmanzi­lor, iar cercetările arheologice au de­monstrat că proprietățile și beneficii­le hreanului erau cunoscute încă din preistorie. Efectele benefice ale pre­paratelor cu hrean erau bine cunos­cute și de vindecătorii de pe teritoriul spațiului locuit de geți și de daci, care le utilizau pentru a trata gripa, gutu­raiul și alte infecții ale sezonului rece.

Plantele de hrean sunt cunoscute în popor și sub denumirile de usturo­nilă, rădăcină-sălbatică și tormac, au caracteristici terapeutice deosebite și se dezvoltă foarte bine în solurile noastre. Frunzele și tulpinile hreanului pot fi afectate de temperaturile nega­tive, însă rădăcinile cărnoase rezistă în sol până la temperatura de -30 de grade Celsius. Prezintă toleranță la secetă și se dezvoltă în solurile argi­loase, lutoase cu pH neutru. Hreanul este o plantă iubitoare de lumină, dar crește frumos și în condiții de se­miumbră. Rădăcinile de hrean, părțile utilizate în terapiile naturiste, sunt cărnoase, bine dezvoltate în sol și pu­ternic ramificate.

Hreanul este o plantă cu efecte de­osebite în lupta cu celulele canceroa­se. Studii medicale recente, realizate în SUA, au demonstrat că preparatele terapeutice cu hrean cresc rezistența organismului asupra bolilor cance­roase, prevenind instalarea acestora. Experimentele medicale au mai de­monstrat că la pacienții cu afecțiuni canceroase instalate evoluția bolii a încetinit.

Tratează infecțiile urinare. Subs-tanțele cu puternic efect antibacterian împiedică înmulțirea în exces a bacte­riilor care provoacă infecțiile la nivelul tractului urinar. Preparatele naturiste cu hrean îmbunătățesc funcțiile rini­chilor datorită efectului diuretic pu­ternic. De asemenea, împiedică dez­voltarea calculilor renali.

Hreanul împiedică retenția lichi­delor în organism. Preparatele natu­riste cu hrean ajută la eliminarea apei și a toxinelor prin urină. Sunt extrem de apreciate în curele de slăbit și de­toxifiere. Datorită efectului depurativ, mențin pielea în stare perfectă de să­nătate.

Hreanul calmează tusea și tra­tează afecțiunile respiratorii. Rădă­cinile de hrean au în compoziție ele­mente chimice cu efecte antibiotice, antiseptice și expectorante puterni­ce. Ajută la îmbunătățirea respirației și favorizează eliminarea secrețiilor bronhice. Efectele bronhodilatatoare ale hreanului sunt extrem de apreci­ate în special de pacienții care suferă de bronșită cronică și astm bronșic.

Preparatele cu hrean îmbu-nătățesc digestia și cresc apetitul. În rădăcinile hreanului se găsesc cantități impresionante de fier, mi­nerale și vitamine, care au efecte be­nefice asupra procesului digestiv. De asemenea, preparatele terapeutice cu hrean cresc senzația de foame.

Întăresc sistemul imunitar și aju­tă la recuperarea pacienților aflați în convalescență. Hreanul conține de doua ori mai multă vitamina C decât o lămâie. Această substanță acționează eficient asupra producției de glucocorticosteroizi solubili care influențează metabolizarea glucozei și neutralizează efectele radicalilor liberi. Persoanele aflate în convales-cență se recuperează mai rapid în urma curelor pe baza de hrean.

Tonic pentru sistemul nervos.  Preparatele cu hrean au efecte de­osebite asupra sistemului nervos, acționând ca un tonic deosebit. Curele cu hrean împiedică instalarea depresi­ei, asteniei și a surmenajului psihic.

Hreanul poate fi utilizat în terapi­ile naturiste sub numeroase forme: proaspăt, vin tonic, sirop, macerat cu miere de albine, tinctură, cataplasmă.

Vă propunem câteva exemple. Hreanul proaspăt, cu gust picant și aromat, proaspăt răzuit, are efecte antiinflamatoare, bronhodilatatoare și expectorante puternice, deci este ide­al în tratarea afecțiunilor respiratorii.

Vinul tonic poate fi obținut prin amestecarea unui litru de vin alb sec cu o rădăcină (100 g) de hrean proas­păt. Preparatul se agită bine și se lasă la macerat pentru două săptămâni. Se strecoară și se depozitează în recipi­ente sterilizate. Se consumă un pahar de vin tonic înainte de masă. Acest preparat este un digestiv deosebit și un tonic minunat.

Siropul este eficient în tratarea afecțiunilor renale și respiratorii. Poate fi achiziționat din magazine­le naturiste. Se consumă conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Într-un vas cu 200 ml de miere de albine se adaugă 30 g de hrean răzuit. Preparatul amestecat bine se lasă la macerat pentru trei–patru săptămâni. Se consumă o lingură înainte de me­sele principale.

Cataplasma cu hrean este un bronhodilatator extrem de puternic.  Se aplică direct pe piept. Se lasă să acționeze pentru 30-40 de minute.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand