Ridichea neagră este o rădăcinoasă de mărimea unui cartof mediu, cu exteriorul negru și miezul alb. Este una dintre vegetale, pe care merită să o includeți în meniu pentru beneficiile sale, dar și pentru gustul provocator.
Cu o rădăcină comestibilă, fiind cunoscută și consumată în Egiptul Antic (muncitorii ce ridicau piramidele o primeau în rația zilnică), ridichea neagră are două soiuri cunoscute: unele rotunde, altele alungite. Lista beneficiilor pentru sănătate pe care le are ridichea neagră este lungă. Fiecare în parte fiind un motiv în plus pentru a o consuma, mai ales acuma, în sezonul rece, dar nu numai.
Ridichea are efect diuretic, detoxifiant, antiinflamator și intervine activ în metabolismul grăsimilor și reglarea funcției tiroidei. Ridichea este benefică pentru ficat. Aceasta conține multe vitamine din grupul B, vitamina C și minerale: calciu, magneziu, fier, zinc etc., ce facilitează fluxul de bilă și menține sănătatea hepatică. De asemenea, ridichea este un aliat naturist dovedit pentru vindecarea infecțiilor sistemului respirator. Are capacitatea de a fluidiza secrețiile bronhice și, prin aceasta, ameliorează sau vindecă tusea. Mai mult, ridichea este excepțional de bogată în antioxidanți, unii dintre ei cu intens efect antiinflamator, iar aceste acțiuni combinate o fac benefică în răceală și gripă.
Cât privește hiperfuncția tiroidiană, poate fi compensată prin consumul de ridiche neagră. Un compus cu sulf, numit raphanin, are un rol esențial în reglarea secreției tiroidiene, fiind un compus cu efect antiviral puternic. O altă acțiune benefică este aceea că, prin compușii săi, participă activ la accelerarea circulației grăsimilor, prin activarea funcțiilor hepatice ce reglează nivelul colesterolului sangvin.
Una din funcțiile ficatului este aceea de a absorbi excesul de grăsimi înainte de a fi depus în țesuturile adipoase și pe pereții arteriali. Ridichea neagră, consumată sub formă de salată, poate fi eficientă în a curăța toxinele din tubul digestiv, prin îmbunătățirea pH-ului sucurilor gastrice. Fiind și bogată în fibre, ușurează procesele de digestie. La aceasta se adaugă și capacitatea de a ameliora aciditatea gastrică, drept efect al diminuării toxinelor.
E un remediu natural împotriva pietrelor la rinichi
Este un remediu natural împotriva pietrelor la nivelul rinichilor și vezicii biliare. Are efect diuretic și curăță rinichii de reziduuri, prin mobilizarea și stimularea eliminării naturale a nisipului renal. Ridichea este o sursă foarte bună de potasiu și magneziu. Aceste două minerale sunt necesare pentru a menține echilibrul chimic cerebral, fiind și electroliți valoroși. Se poate spune că restabilește echilibrul electrochimic al creierului, crește capacitatea de concentrare și îmbunătățește memoria.
Beneficiile pe care le are la nivelul organismului se reflectă și pe piele. Capacitatea de eliminare a toxinelor și cea de detoxifiere fac pielea frumoasă și pot ameliora acneea și unele boli de piele. Sucul proaspăt de ridiche neagră este un veritabil tonic ce ameliorează acneea și elimină petele pigmentare. Căderea părului este o problemă frecventă. Sucul de ridiche poate combate acest proces. Fie consumat ca atare, fie aplicat pe păr ca un tonic, sucul de ridiche activează rădăcinile firului de păr și stimulează creșterea.
Sirop de ridiche neagră cu miere
Se prepară foarte simplu și poate fi păstrat la rece, câteva zile. Este foarte activ împotriva tusei, având capacitatea de a fluidiza secrețiile bronhice, ameliorând și chiar vindecând tusea. Spală bine ridichea neagră. Taie din ridiche sub forma unui capac și scobește interiorul, astfel încât pereții acesteia să rămână de 1-2 cm, în funcție de cât este de mare. Umple o treime din spațiu cu miere de albine, pune capacul de ridiche la loc și las-o la rece circa 12 ore. În găoace se va forma un sirop galben, din care se administrează o lingură sau două, de doua-trei ori pe zi.
Salata de ridiche neagră
Salata este forma cea mai simplă prin care poate fi consumată ridichea. Se face simplu și se diversifică în funcție de preferințe, deoarece se poate combina cu alte rădăcinoase (morcovi sau țelină) ori cu fructe (mere). Iar dacă te încumeți la ceva cu tentă exotică, o poți asorta cu citrice dulci sau struguri (ori stafide). Ideea este că gustul ușor amărui al ridichii se îmbină foarte bine cu fructele sau legumele dulci. Una dintre cele mai bune rețete este cea cu ceapă. Iată detaliile: două ridichi negre; două cepe; suc de lămâie; o linguriță de ulei de măsline; sare; piper; pătrunjel; o mână de nucă sfărâmată; o lingură de muștar dulce; o lingură de smântână sau iaurt gras.