
Foto: hohenstein.de
Maşinile moderne sunt din ce în ce mai sigure, dar încă nu au ajuns să se conducă singure pentru a evita orice incident. Şoferul este, în continuare, cel care decide, cel care analizează şi cel care este răspunzător pentru acţiunile sale la volan. Deşi pot părea simple, multe aspecte legate de siguranţă sunt de multe ori trecute cu vederea sau, pur şi simplu, neştiute. Iată câteva sfaturi care pot aduce un plus de siguranţă pentru momentele în care te afli la volan.
Reglează corect oglinzile retrovizoare
Cei mai mulţi dintre voi sunt cu siguranţă conştienţi de ceea ce înseamnă „unghiul mort”. Astfel, pentru reducerea acestuia la minimum este important ca oglinzile laterale şi cea interioară să fie reglate corect. Regula spune că oglinzile laterale trebuie reglate astfel încât să nu vezi deloc, sau doar foarte puţin, din propria maşină. Astfel, unghiul de vizualizare este crescut la maximum. În caz ideal, nu trebuie să vezi deloc aceeaşi imagine în cele trei oglinzi retrovizoare, ci trebuie ca imaginea să se completeze. Pentru a minimiza impactul reglării necorespunzătoare constructorii auto au dezvoltat sisteme de asistenţă active care avertizează şoferii în momentul în care există o maşină în unghiul mort, dar aceste sisteme sunt disponibile doar pe maşini de clasă mare şi au, pentru moment, un preţ ridicat. Până la democratizarea preţurilor pentru aceste sisteme este foarte important să reglaţi corect oglinzile retrovizoare.
Rulează mereu cu faza scurtă pornită
Este dovedit ştiinţific faptul că o maşină este mai vizibilă cu 32% atunci când rulează cu luminile aprinse, indiferent de ora şi luminozitatea în care circulă. Maşinile de generaţie nouă integrează lumini de zi cu tehnologie LED, foarte vizibile pe timp de zi, dar cele vechi nu au această tehnologie. Utilizarea luminilor în orice moment al deplasării va face maşină ta mai vizibilă şi va reduce riscul de accident.
Utilizează regulat frâna de mână
Indiferent că parchezi într-o parcare sau pe un drum de munte este recomandat să utilizezi frâna de mână. Dacă acest sistem nu este utilizat regulat îşi pierde din eficientă şi poate duce la imposibilitatea de a asigura maşina în momentele în care este nevoie.
Nu frâna în cazul unei explozii de anvelopă
Imaginează-ţi următorul scenariu – rulezi pe autostradă, loveşti un obiect me-talic, iar anvelopa pierde rapid presiunea sau chiar explodează. Reacţia celor mai mulţi şoferi este de a frâna, dar aceasta este greşită. Aderenţa redusă pe anvelopa afectată poate face ca maşină să aibă o traiectorie nesigură în timpul unei frânări. Cel mai bine este să laşi maşină să decelereze singură şi să te concentrezi pe volan, fără să-l bruschezi, ci doar să faci ajustări liniare.