28 martie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Sfatul economistului. Scutirea pentru persoanele întreținute: în ce condiții se acordă aceasta

Loading
Cetăţeanul şi legea Sfatul economistului. Scutirea pentru persoanele întreținute: în ce condiții se acordă aceasta
Sfatul economistului. Scutirea pentru persoanele întreținute: în ce condiții se acordă aceasta
Vocea poporului

Care este scutirea personală și scutirea pentru persoanele întreținute la impozitul pe venit al persoanelor fizice? Cine este considerată persoană întreținută? Care este criteriul de stabilire a mărimilor acestor scutiri, care e poziția sindicate­lor? Părinții au dreptul la scutire pentru întreținerea copilu­lui care îşi face studiile peste hotarele Republicii Moldova? Ce acte trebuie să prezinte la locul de muncă pentru a putea obţine scutire pentru întreţinerea copilului?
 
Dionisie FRUNZĂ, Chișinău

Ana MOLDOVANU

consultant superior

în Departamentul protecție social-economică al CNSM

 

Mai întâi de toate, să vedem ce înseamnă scutire. Aceasta este o sumă de bani care, la calcularea venitului impozabil, se scade din venitul brut al contribuabilului, conform art. 33, 34 şi 35 din Codul fiscal. Fiecare contribuabil (per­soană fizică rezidentă) are dreptul la o scutire personală în valoare de 11280 lei pe an (940 de lei lunar).

Suma respectivă este coordo­nată cu partenerii sociali. Poziția sindicatelor este de a stabili scu­tirea personală la nivelul minimu­lui de existență pentru populația aptă de muncă, în anul 2017 aceasta a fost de 1984,5 lei lunar, cu o ulterioară majorare conform ratei inflației. Actualmente, scuti­rea personală nu acoperă nici 50 la sută din minimul de existență. În ultimii ani, scutirea personală a fost doar indexată la rata inflației și atât.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand