Activez într-o instituție bugetară. Ce însemnă salariul de bază și cum se calculează acesta? Salariul de bază este salariul funcției (lunar)?
Aliona Orlov, Dubăsari
Ana MOLDOVANU
consilier superior
în Departamentul protecție social-economică al CNSM
Salariul de bază reprezintă principalul element al remunerației personalului. Conform Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar nr. 270/2018, salariu lunar este retribuție bănească ce include salariul de bază și toate sporurile, premiile și alte drepturi salariale acordate suplimentar la salariul de bază.
Salariul lunar este constituit din:
1) partea fixă, compusă din:
- salariul de bază;
- sporul lunar pentru gradul profesional;
- sporul lunar pentru deținerea titlului științific și/sau științifico-didactic;
- sporul lunar pentru deținerea titlului onorific;
2) partea variabilă, care cuprinde:
- sporul pentru performanță;
- sporuri cu caracter specific.
Salariu de bază este un element din partea fixă a remunerației lunare la care are dreptul personalul din unitățile bugetare, corespunzător clasei de salarizare stabilite în funcție de categoria de calificare, vechimea în muncă, în corespundere cu anexele la prezenta lege;
Astfel, salariul de bază se stabilește conform coeficienților de salarizare prevăzuți în anexele nr. 3-10, în raport cu funcția deținută, nivelul de studii, categoria de calificare, vechimea în muncă sau treapta de salarizare.
Clasele de salarizare și coeficienții de salarizare prevăzuți în anexele nr. 3-10 corespund treptei de salarizare I și nivelului de studii și/sau de calificare necesar pentru ocuparea funcției, după caz.
Totodată, fiecărei funcții îi corespund șase trepte de salarizare corespunzătoare perioadelor de vechime în muncă.
Treptele de salarizare corespunzătoare vechimii în muncă sunt:
treapta I – până la 2 ani – îi corespunde clasa de salarizare indicată pentru funcția respectivă conform anexelor nr. 3-10;
treapta II – de la 2 la 5 ani – se adaugă două clase de salarizare succesive, suplimentar față de clasa de salarizare prevăzută pentru treapta I;
treapta III – de la 5 la 10 ani – se adaugă trei clase de salarizare succesive, suplimentar față de clasa de salarizare prevăzută pentru treapta I;
treapta IV – de la 10 la 15 ani – se adaugă patru clase de salarizare succesive, suplimentar față de clasa de salarizare prevăzută pentru treapta I;
treapta V – de la 15 la 20 de ani – se adaugă cinci clase de salarizare succesive, suplimentar față de clasa de salarizare prevăzută pentru treapta I;
treapta VI – peste 20 de ani – se adaugă șase clase de salarizare succesive, suplimentar față de clasa de salarizare prevăzută pentru treapta I.
Atribuirea pentru personal a unei noi trepte de salarizare corespunzătoare vechimii în muncă se efectuează prin actul administrativ al conducătorului unității bugetare de la data atingerii următoarei tranșe de vechime în muncă.
Modul de determinare a perioadei de vechime în muncă pentru stabilirea treptelor de salarizare este specificat în Regulamentul cu privire la modul de determinare a perioadei de vechime în muncă pentru stabilirea treptelor de salarizare, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1231/2018.
Persoanele care nu au absolvit nivelul necesar de studii pentru ocuparea funcției beneficiază de salariul de bază, prevăzut de prezenta lege pentru aceste funcții, redus cu cinci clase de salarizare succesive.
Persoanele care ocupă funcții de vicepreședinte, adjunct, locțiitor, cu excepția funcțiilor care se regăsesc expres în anexele nr. 3–10, beneficiază de salariul de bază, determinat în condițiile legii, redus cu patru clase de salarizare succesive față de clasa de salarizare indicată pentru conducătorul ierarhic superior.
Personalul unităților bugetare din partea stângă a Nistrului, al celor din satul Varnița, raionul Anenii Noi, din satele Copanca și Hagimus, raionul Căușeni, din municipiul Bender, precum și personalul din cadrul subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne din raionul Dubăsari beneficiază de salariul de bază determinat în condițiile prezentei legi, majorat cu patru clase de salarizare succesive.
Salariul de bază se calculează prin înmulțirea valorii de referință stabilite cu coeficientul de salarizare corespunzător clasei de salarizare pentru funcția respectivă. Valoarea de referință corespunzătoare coeficientului de salarizare 1,00 se stabilește în legea bugetului de stat pentru anul respectiv. Pentru anul 2022, valoarea de referință este stabilită în mărime de 1800 de lei.
De exemplu:
Persoana X ocupă funcția de bucătar în cadrul unei unități bugetare din orașul Dubăsari, vechimea în muncă a persoanei – de 12 ani, nivelul de studii necesar pentru ocuparea funcției – medii profesionale, persoana ce ocupă funcția are studii medii generale.
Se identifică:
anexa nr.10, grupul ocupațional – „Funcții complexe (H)”, compartimentul „Funcții de execuție”, codul funcției – H6147, clasa de salarizare -28, coeficientul de salarizare – 1,76.
Se determină clasa de salarizare finală a persoanei:
28 (clasa de bază) + 4 clase (treapta de salarizare IV ce se atribuie persoanei cu o vechime de la 10 la 15 ani) + 4 clase (pentru activitate în unitățile bugetare din orașul Dubăsari) – 5 clase (nu corespunde cerințe-lor necesare) = 31 (clasa de salarizare determinată). Coeficientul aferent acestei clase = 1,87 (din Anexa nr. 1 al legii)
Salariul de bază = 1,87 * 1800 = 3366 de lei
Salariul de bază se întrebuințează la calcularea diferi-telor sporuri și suplimente la salariu.
Astfel, personalul care, potrivit programului normal de lucru, își desfășoară activitatea între orele 22.00 și 6.00 (timp de noapte), beneficiază pentru orele lucrate în acest interval de timp de un spor în mărime de 50% din salariul de bază pe unitate de timp.
Pentru munca suplimentară, pentru primele două ore, se achită cel puțin 1,5 salarii de bază stabilite salariatului pe unitate de timp, iar pentru orele următoare – cel puțin în mărime dublă.
Sporul de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate se acordă în conformitate cu art. 139
prim din Codul muncii, în mărime de până la 100% din salariul de bază.
Mărimea maximă a premiilor anuale pentru conducători nu poate depăși 50% din salariul de bază
Pentru participare la proiecte de dezvoltare finanțate din surse externe în cadrul unității bugetare în care este angajat, personalul din unitățile bugetare poate beneficia de un spor în mărime de până la 75% din salariul de bază, stabilit de către conducătorul unității bugetare.
Cuantumul premiului unic, în fiecare caz în parte, nu va depăși salariul de bază al persoanei premiate.
Mărimea maximă a premiilor anuale pentru conducători nu poate depăși 50% din salariul de bază. Pentru acordarea premiului anual se utilizează mijloacele fondului de salarizare în mărime de până la 50% din salariile de bază ale persoanelor cu drept de a beneficia de premiu anual.
În perioada interimatului, persoana care exercită temporar o funcție de conducere are dreptul la salariul de bază corespunzător acestei funcții.
Suplimentele pentru cumularea atribuțiilor funcției deținute cu atribuțiile unei funcții vacante sau temporar absente se stabilesc personalului cu funcții de conducere și de execuție, prin actul administrativ al conducătorului unității bugetare, pe parcursul lunii de gestiune, în limita economiei de mijloace din fondul de salarizare al unității bugetare. Cuantumul suplimentelor menționate nu va depăși 100% din salariul de bază corespunzător treptei I de salarizare, stabilit pentru funcția vacantă, temporar vacantă sau temporar absentă.
Mijloacele necesare pentru acordarea sporului pentru performanță se alocă anual în limita a 10% din suma anuală a salariilor de bază pentru personalul cu drept de a beneficia de spor de performanță.
Retribuirea timpului de staționare
Retribuirea timpului de stațio-nare produsă din cauze ce nu depind de angajator sau salariat se efectuează în mărimea salariului de bază al personalului, stabilit la data dispunerii staționării, dar nu mai puțin decât 3100 de lei.
În cazul suspendării, în situații excepționale, a procesului educațional în regim cu prezență fizică în cadrul instituțiilor de învățământ, odată cu dispunerea de către autoritățile abilitate a unor măsuri speciale privind asigurarea securității, a protecției vieții și sănătății populației, cu consimțământul angajatorului, se acordă zile libere unuia dintre părinți sau tutorelui pentru supravegherea copiilor pe toată durata suspendării procesului educațional în regim cu prezență fizică, cu achitarea unei indemnizații egale cu cel puțin 50% din salariul de bază al salariatului.
Acordarea din bugetul de stat a indemnizației pentru șomajul tehnic, instituit ca urmare a declarării stării de urgență, a fost calculată prin înmulțirea numărului de zile libere acordate cu 50% din salariul de bază al salariatului.