Ce include minimul de existență și cine calculează acest minim? Cum poate o persoană să supraviețuiască cu un salariu sau cu o pensie de 2100 de lei în condițiile actuale? De ce sindicatele nu se pronunță pe marginea acestei probleme?
Anastasia Caragia, Chișinău
Ana MOLDOVANU
consilier superior
în Departamentul protecție social-economică al CNSM
Conform Legii nr. 152/2012 cu privire la minimul de existență, minim de existență este un indicator ce reprezintă mărimea valorică a volumului minim de consum al bunurilor materiale şi a serviciilor pentru satisfacerea necesităților principale, menținerea sănătăţii şi pentru susţinerea viabilităţii omului.
Minimul de existenţă se utilizează la:
- evaluarea generală a nivelului de trai al populaţiei şi al principalelor grupuri sociodemografice în procesul de punere în aplicare a politicii sociale;
- argumentarea necesităţii de modificare a mărimilor salariului minim şi pensiei minime pentru limită de vârstă, a venitului lunar minim garantat al familiei, a mărimilor burselor, indemnizaţiilor şi compensaţiilor.
Utilizarea minimului de existenţă în scopurile expuse se reglementează prin actele normative corespunzătoare, reieşind din posibilităţile financiare ale statului.
În mărimea minimului de existenţă se includ:
- mărimea valorică a coşului alimentar;
- cheltuielile pentru procurarea mărfurilor industriale şi pentru achitarea serviciilor prestate populaţiei;
- mărimea primelor şi a contribuţiilor obligatorii.
Mărimea minimului de existenţă se calculează prin însumarea mărimii valorice a coşului alimentar, a cheltuielilor pentru procurarea mărfurilor industriale şi pentru achitarea serviciilor prestate, precum şi a mărimilor primelor şi contribuţiilor obligatorii.
Mărimea minimului de existenţă se determină diferenţiat pe principalele grupe sociodemografice ale populaţiei şi în profil teritorial:
- copiii, inclusiv: până la un an; de la un an până la șapte ani; de la șapte ani până la 18 ani;
- bărbaţii și femeile în vârstă aptă de muncă;
- persoanele peste limita vârstei de pensionare.
Mărimea minimului de existenţă se calculează în lei pentru o persoană pe lună, semestrial şi pentru anul calendaristic. Mărimea minimului de existenţă se calculează în total pe ţară şi separat pe oraşe mari (municipiile Chişinău şi Bălţi), pentru alte oraşe, sate.
Estimarea mărimii valorice a coşului alimentar se efectuează în baza seturilor minime de produse alimentare, formate prin metoda normativă şi a prețurilor de consum la produsele alimentare, înregistrate de către Biroul Naţional de Statistică (BNS) pe principalele grupe sociodemografice ale populaţiei expuse mai sus.
Cheltuielile pentru procurarea mărfurilor industriale şi pentru achitarea serviciilor, precum şi mărimile primelor şi contribuţiilor obligatorii nu sunt normate, dar se calculează prin metoda statistică, în baza datelor Cercetării Bugetelor Gospodăriilor Casnice (cu care sindicatele au fost categoric împotrivă).
În cheltuielile pentru procurarea mărfurilor industriale se includ costurile pentru achiziţionarea următoarelor categorii de produse: îmbrăcăminte, lenjerie, încălţăminte, ciorapi, articole de galanterie, veselă, rechizite şcolare, produse sanitare şi de igienă, detergenţi, medicamente.
În cheltuielile pentru achitarea serviciilor se includ cheltuielile pentru serviciile locativ-comunale; serviciile de transport public; comunicaţii electronice şi poştale; de protecţie a sănătăţii; serviciile prestate de către instituţiile preşcolare; serviciile de reparaţie a îmbrăcămintei, încălţămintei, a aparatelor de uz casnic; serviciile rituale.
Mărimile primelor şi ale contribuţiilor obligatorii includ primele de asigurări obligatorii de asistenţă medicală şi contribuţiile individuale de asigurări sociale de stat obligatorii.
Calcularea mărimii minimului de existenţă se efectuează în conformitate cu Regulamentul cu privire la modul de calculare a mărimii minimului de existenţă, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 285 din 2013.
Biroul Naţional de Statistică calculează mărimea minimului de existenţă şi o publică semestrial şi anual în ediţiile sale periodice.
Conform datelor BNS, mini-mul de existență în primul semestru al anului 2021 total pe populație a constituit 2125 de lei pe lună, inclusiv pentru populația aptă de muncă – 2276,9 lei, pentru pensionari – 1796,5 lei, pentru copii – 2044,2 lei.
Conform pct. 4 al Hotărârii Guvernului nr. 285/2013, Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale, în comun cu Academia de Ştiinţe a Moldovei, Ministerul Sănătăţii, Biroul Naţional de Statistică, urmează, după necesităţi, dar nu mai rar decât o dată la cinci ani, să propună modificări la Regulamentul cu privire la modul de calculare a mărimii minimului de existență, ceea ce nu a fost efectuat până în prezent. Începând cu anul 2018, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, anual, a insistat asupra modificării Regulamentului respectiv. Obiectivul CNSM este modificarea și a Legii cu privire la minimul de existență sau elaborarea unui nou proiect de lege cu privire la Coșul minim pentru un trai decent.