În numărul curent vă propunem informații utile cu referire la indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente nelegate de muncă.
Ana MOLDOVANU
consilier superior
în Departamentul protecție social-economică al CNSM
- Dreptul la indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă îl au asiguraţii care confirmă un stagiu total de cotizare de cel puţin 3 ani sau cel puţin 9 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei producerii riscului asigurat.
- Dreptul la indemnizaţii se confirmă prin certificat de concediu medical sau în baza in-formației electronice din certificatul de concediu medical.
- Primele 5 zile de incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obișnuite sau de accidente nelegate de muncă, dar nu mai mult de 15 zile cumulative pe parcursul unui an calendaristic, se acordă din mijloacele angajatorului, se stabilesc de către angajator/angajatori în temeiul certificatului medical pe suport de hârtie, în original sau copie. La solicitarea angajatului, angajatorul caruia i se prezintă originalul certificatului prezintă o copie cu mențiunea “copia corespunde originalului”, pentru a fi prezentat altor angajatori, unde activează persoana.
- Începând cu a şasea zi calendaristică de incapacitate temporară de muncă, iar în cazul mai multor perioade de incapacitate temporară de muncă – începând cu prima zi după expirarea celor 15 zile cumulative plătite din mijloacele angajatorului, se acordă din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat.
- Venitul asigurat și stagiul de cotizare pentru stabilirea in-demnizațiilor pentru incapacitatea temporară de muncă de către Casa teritorială de asigurări sociale se confirmă în baza informației din Registrul de stat al evidenței individuale în sistemul public de asigurări sociale.
- Pentru stabilirea indemnizați-ei pentru incapacitatea temporară de muncă de către Casa teritoriale de asigurari sociale nu este necesar de prezentat careva acte.
- Datele din certificatul medical transmise Casei Naționale de Asigurări Sociale pentru stabilirea indemnizațiilor se examinează în termen de până la 15 zile calendaristice de la data recepționării acestora. În cazul în care informația necesară pentru stabilirea indemnizației este incorectă/incompletă sau în cazul în care se constată lipsa unor date, termenul de examinare se extinde până la apariția informației corecte/complete, dar nu mai mult de 30 de zile.
- În cazul în care persoana nu întrunește condițiile de stabilire a indemnizațiilor, Casa teritorială ia decizia de a refuza stabilirea indemnizației. În acest caz, în termen de 5 zile calendaristice, după aprobarea deciziei de refuz, persoanei i se comunică motivul refuzului.
- Cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă plătite din mijloacele angajatorului se stabilește în proporție de 75% din salariul mediu al angajatului, determinat în modul stabilit de Hotărîrea Guvernului nr. 426/2004 privind aprobarea Modului de calculare a salariului mediu.
Cuantumul lunar al indemnizaţiilor achitate din contul bugetului asigurărilor sociale de stat se stabileşte în funcţie de durata stagiului total de cotizare, după cum urmează:
– 60% din baza de calcul stabilită în cazul unui stagiu de cotizare de până la 5 ani;
– 70% din baza de calcul stabilită în cazul unui stagiu de cotizare cuprins între 5 şi 8 ani;
– 90% din baza de calcul stabilită în cazul unui stagiu de cotizare de peste 8 ani.
- Baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat, venit din care au fost calculate şi achitate contribuţii individuale de asigurări sociale.
- Venitul mediu lunar asigurat se determină prin împărţirea la 12 a venitului asigurat realizat la toate unităţile în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat.
- În cazul lipsei integrale a venitului asigurat la toate unitățile în unele și aceleași luni calendaristice sau în toate lunile din perioada celor 12 luni calendaristice incluse în calcul, aceste luni se substituie cu același număr de luni calendaristice consecutive imediat premergătoare perioadei incluse în calcul în care s-a realizat venit asigurat. Perioada de substituire este de cel mult 36 de luni calendaristice consecutive.
- În cazul persoanelor asigurate la care lipseşte baza de calcul pentru stabilirea indemnizaţiilor, baza de calcul o constituie 35% din salariul mediu lunar prognozat pe economie.
- Venitul asigurat pentru lunile incluse în calcul la determinarea bazei de calcul al indemnizațiilor de asigurări sociale nu poate depăși suma a 5 salarii medii lunare prognozate pe economie pentru anul respectiv înmulțită la 12 sau la numărul de luni în care persoana a realizat venit asigurat. În cazul în care în calcul se include anul calendaristic incomplet, venitul asigurat se plafonează reieșind din numărul de luni în care a fost realizat venitul asigurat pentru anul respectiv. Salariul mediu lunar prognozat pe economie se aprobă de Guvern. Pentru anul 2021 acesta constituie 8716 lei (HG 923/2020).
- Dacă doriți să verificați statutul certificatului de concediu medical, apelați la s-tul Casei Naționale de Asigurări Sociale: cnas.md > statutul certificatului medical > întroduceți numărul certificatului medical.
La același subiect