Sunt angajat la o companie privată și deseori sunt trimis în deplasare în interes de serviciu. Care sunt garanțiile salariatului, termenul și regimul de lucru în timpul deplasării? Specificați, vă rog, actele legislative ce reglementează deplasările.
Alexandru Țîgan, Chișinău

Ana MOLDOVANU
consilier superior
în Departamentul protecție social-economică al CNSM
Salariatului delegat în interes de serviciu i se păstrează locul de muncă (funcţia) şi salariul mediu pentru timpul deplasării, inclusiv pentru timpul aflării în drum, conform prevederilor art. 175 din Codul muncii.
Angajaţilor care pleacă peste hotare la stagiu, instruire, specializare şi schimb de experienţă din proprie iniţiativă sau fiind delegaţi având invitaţii personale sau pentru a participa la concursuri organizate de către diverse fundaţii şi entităţi din alte ţări, li se vor păstra locurile de muncă, precum şi li se vor compensa cheltuielile de deplasare, potrivit deciziilor luate de conducătorii entităţilor în care activează, în conformitate cu prevederile art. 213 şi 214 din Codul muncii.
Reglementarea modului de delegare în interiorul Republicii Moldova şi în străinătate a salariaţilor şi de compensare a cheltuielilor ce ţin de majorarea preţurilor la produsele alimentare, precum şi a tarifelor la serviciile prestate de hoteluri, este stipulată în Hotărârea de Guvern nr. 10 din 5.01.2012
În primul rând, să vedem ce înseamnă deplasare în interes de serviciu? Este delegarea salariatului, conform ordinului angajatorului, pe un anumit termen, pentru executarea obligaţiilor de muncă în afara locului de muncă permanent.
Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului sus-menționată se extinde asupra salariatului delegat pentru îndeplinirea unor misiuni provizorii, inclusiv:
- încheierea şi îndeplinirea contractelor, soluţionarea altor probleme legate de producerea şi comercializarea bunurilor şi de prestarea serviciilor;
- exercitarea funcţiei de control în probleme ce ţin de specificul activităţii;
- efectuarea vizitelor oficiale, purtarea tratativelor, a consultărilor, pregătirea şi încheierea convenţiilor, a acordurilor;
- realizarea schimburilor de experienţă, a specializărilor, stagiilor, instruirilor;
- participarea la vânzări şi expoziţii, studierea pieţei, activităţi în domeniul cooperării economice şi tehnico-ştiinţifice, conferințe etc.
Călătoriile în interes de serviciu pe teritoriul Republicii Moldova ale salariaţilor a căror activitate permanentă se desfăşoară în timpul aflării în drum sau au un caracter mobil ori ambulant, precum şi îndeplinirea lucrărilor de prospecţiuni şi geodezico-topografice în teren, nu se consideră deplasare.
Delegarea salariatului se efectuează de către conducătorul entităţii sau altă persoană împuternicită prin aprobarea ordinului, cu indicarea scopului şi a termenului delegării, precum şi a ţării gazdă. Delegarea salariatului pe teritoriul Republicii Moldova se efectuează în baza ordinului sau a legitimaţiei de deplasare.
La delegarea în ţări străine, data trecerii hotarelor se determină potrivit documentelor de călătorie.
Nu este obligatorie eliberarea legitimaţiei de deplasare în cazul în care salariatul revine din deplasare la locul permanent de muncă în aceeaşi zi în care a fost delegat. Delegarea salariatului în deplasare în aceste cazuri se efectuează în baza emiterii ordinului.
Compensarea cheltuielilor de deplasare se efectuează pentru zilele aflării efective în deplasare, inclusiv pentru ziua plecării și ziua sosirii, determinate conform menţiunilor în ordinul sau în legitimaţia de deplasare şi în documentele de călătorie prezentate, în limitele termenului pentru care salariatul a fost delegat.
Asupra salariaţilor aflaţi în deplasare se extinde regimul timpului de lucru şi de odihnă al acelor entităţi în care ei sunt delegaţi. La întoarcerea din deplasare, în locul zilelor de odihnă nefolosite în timpul deplasării, acestora nu li se acordă alte zile de odihnă.
Dacă salariatul este delegat pentru a lucra şi în zilele de odihnă sau sărbătoare nelucrătoare, compensarea pentru lucrul în aceste zile se efectuează în conformitate cu legislaţia în vigoare.
În cazul în care, conform ordinului conducătorului, salariatul pleacă în deplasare în zi de odihnă sau sărbătoare nelucrătoare, la întoarcerea din deplasare acestuia i se acordă, în modul stabilit, o altă zi de odihnă.
Salariul pentru timpul aflării salariatului în deplasare se menţine pentru toate zilele de lucru, conform graficului stabilit la locul permanent de muncă. La rugămintea salariatului, salariul se expediază acestuia din contul entităţii care l-a delegat.
Salariatului delegat i se achită cheltuielile pentru călătoria tur-retur cu transportul public (cu excepția taximetrelor) pe distanța dintre gară, aerogară, debarcader și locul de cazare/domiciliu ori cu taximetrul – în cazul în care ora sosirii sau plecării delegatului nu corespunde cu orarul transportului public, în baza actelor de călătorie prezentate.
În caz de utilizare de către salariatul delegat a transportului de serviciu sau a transportului auto personal, acestuia i se compensează cheltuielile pentru carburanți, în conformitate cu ruta şi kilometrajul aprobate de conducătorul entităţii, precum şi cantitatea necesară de materiale de marca respectivă, dacă sunt prezentate documentele (chitanţele, cecurile) eliberate de staţiile de alimentare cu combustibil, care confirmă cheltuielile menţionate.
Salariatului delegat i se compensează cheltuielile efective pentru locaţiune, inclusiv pentru serviciile obligatorii prestate în hoteluri, în mărime ce nu va depăşi plafoanele de cazare pentru fiecare 24 de ore, prevăzute în anexa nr. 2 la Regulament.
Normele diurnelor sunt diferenţiate pe categorii, ţinându-se cont de posturile deţinute de salariaţii delegaţi, de scopul şi caracterul misiunii, conform anexei nr.1 la Regulament.
În cazul delegării pentru o singură zi în teritoriul țării, diurnele nu se plătesc.