28 martie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Sfatul economistului. Compensarea zilelor de concediu nefolosite: cum se calculează

Loading
Cetăţeanul şi legea Sfatul economistului. Compensarea zilelor de concediu nefolosite: cum se calculează

legestart.ro

Cum se procedează în situația în care rămân zile de concediu nefolosite pe parcursul a mai multor ani? Pot fi acestea compensate în bani în caz de întrerupere a relațiilor de muncă? Din care salariu se va calcula indemnizația pentru zilele de concediu nefolosite, din ultimul sala­riu sau din salariul anilor când nu a fost folosit concediul?
 
Dumitru Eni, Drochia

 

Ana MOLDOVANU

consultant superior

în Departamentul protecție social-economică al CNSM

 

Conform art.119 (1) din Codul muncii, în caz de suspendare (art. 76 lit. e) şi m), art. 77 lit. d) şi e) şi art. 78 alin.(1) lit.a) şi d)) sau de încetare a contractului individual de muncă, salariatul are dreptul la com­pensarea tuturor concediilor de odihnă anuale nefo­losite. Potrivit Codului muncii, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă doar atunci când salariații nu mai au cum să beneficieze efectiv de acest drept, adică la încetarea contractului individual de muncă.

Compensația pentru concediul nefolosit se calcu­lează analogic indemnizației de concediu – în baza salariului mediu din ultimele trei sau nouă luni pre­mergătoare suspendării sau încetării contractului individual de muncă, în baza Hotărârii Guvernului privind aprobarea Modului de calculare a salariului mediu nr. 426 din 26.04.2004. Astfel, compensația pentru concediile nefolosite va fi egală cu salariul mediu pe o zi calendaristică, calculat în corespundere cu prevederile punctelor 8, 9 şi 10 din Modul de cal­culare menționat, înmulţit cu numărul zilelor de con­cedii nefolosite, exprimate în zile calendaristice.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand