Soţul de mai mulţi ani lucrează peste hotare. Acolo şi-a cumpărat un automobil şi mai multe lucruri necesare pentru viaţa de zi cu zi. Acum, a decis să revină acasă. Automobilul şi o parte din bunuri vrea să le ia cu sine. Din presă am auzit că sunt acordate unele scutiri de taxele vamale pentru moldovenii care lucrează peste hotare, dar nu ştim care este procedura. Vă rugăm să ne daţi detalii.
V. Arsenie, orașul Călăraşi
Liubomir DUDULICA
avocat
avocatmd@gmail.com
Prin Legea nr. 248 din 29.07.2022, au fost acordate scutiri de plata drepturilor de import pentru bunurile cetățenilor Republicii Moldova care revin cu traiul în Moldova. Acordarea scutirii de plata drepturilor de import se aplică persoanelor eligibile doar o singură dată.
Vor beneficia de acest drept doar cetățenii Republicii Moldova care au atins vârsta de 18 ani; dispun de permis de ședere permanentă sau provizorie în afara teritoriului Republicii Moldova; în ultimele 48 de luni de la depunerea cererii s-au aflat cumulativ cel puțin 36 de luni în afara teritoriului Republicii Moldova; în cazul introducerii unui vehicul supus scutirii, dețin permis de conducere; au prezentat organului vamal documentele confirmative, inclusiv declarațiile pe proprie răspundere și cererea. Această scutire se aplică din 01.10.2022 şi doar până la 01.10.2023.
Se permite importul unui singur vehicul clasificat la poziția tarifară 8703 (autoturisme concepute pentru transportul persoanelor, şi nu de mărfuri) cu scutire de plata drepturilor de import dacă sunt prezentate documentele confirmative și sunt respectate cumulativ următoarele condiții: termenul de exploatare a vehiculului nu este mai mare de nouă ani, din data producerii; valoarea în vamă a vehiculului nu depășește 400 de mii de lei; capacitatea cilindrică a motorului vehiculului nu depășește 2000 cm cubi sau 2500 cm cubi (pentru autoturisme cu motor hibrid electric); vehiculul nu prezintă defecte şi/sau deteriorări vizibile; vehiculul nu este destinat activității comerciale sau de producție.
De asemenea, se permite introducerea pe teritoriul Republicii Moldova a obiectelor de uz personal fără achitarea drepturilor de import, în limita celor indicate în cererea depusă la Serviciul Vamal. Obiectele de uz personal nu trebuie să indice, prin natură sau cantitate, faptul că sunt importate în vederea comercializării. Lista obiectelor de uz personal, scutite de achitarea drepturilor de import, poate fi consultată în textul Hotărârii: https://bit.ly/3SSigKo.
Toate bunurile supuse scutirii și indicate în cerere vor fi introduse pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul aceluiași punct de trecere a frontierei, indiferent de modul de transportare a acestora, în termen de trei luni de la data comunicării actului administrativ favorabil, emis de către Serviciul Vamal, care este un termen de decădere.
Solicitantul prezintă Serviciului Vamal: dovada cetățeniei Republicii Moldova, precum și, în cazul deținerii altor cetățenii, acte de identitate confirmative aferente acestor cetățenii; dovada deținerii permisului de ședere permanentă sau provizorie ori dovada achitării taxelor și a impozitelor în interesul statului în care s-a aflat; dovada deținerii permisului de conducere; actul de proprietate asupra vehiculului pentru care solicită scutire; cererea, în care sunt indicate informații cu privire la cantitatea, calitatea, natura obiectelor de uz personal, date despre identificarea vehiculului, care urmează a fi introduse cu scutire, informații cu privire la perioada și modul în care acestea urmează a fi introduse pe teritoriul Republicii Moldova și datele de identificare a membrilor familiei care vor traversa frontiera; declarația pe propria răspundere cu privire la veridicitatea documentelor prezentate; datele de identitate, datele de contact, adresa de domiciliu sau reședință temporară, atât pe teritoriul statului străin, cât și pe teritoriul Republicii Moldova, adresa electronică; declarația pe propria răspundere, potrivit căreia vehiculul nu este destinat activității comerciale sau de producție și nu va fi folosit în scop comercial pe o perioadă de trei ani.
Documentele enumerate se transmit Serviciului Vamal, în format electronic, în termen de cel puțin 30 de zile lucrătoare până la introducerea cu scutire a obiectelor de uz personal și a vehiculului pe teritoriul Republicii Moldova. La cerere, pentru dovada deținerii permisului de ședere permanentă sau provizorie şi dovada deținerii permisului de conducere, vor fi anexate copiile legalizate ale traducerilor în limba română. Toate documentele enumerate sunt prezentate în original în momentul traversării frontierei.
Serviciul Vamal verifică documentele prezentate și confirmă sau infirmă întrunirea condițiilor prevăzute de lege, cu informarea solicitantului în termen de 15 zile lucrătoare din momentul recepționării și înregistrării cererii de scutire.