Părinţii mei au decedat, mama mai demult, tata – recent. Din auzite, ştiam că este un termen de șase luni din ziua decesului pentru întocmirea actelor de moştenire. Am mers la notar, dar acesta mi-a spus că s-a schimbat legea şi mi-a cerut un set de documente, inclusiv de la fraţii mei care locuiesc în altă ţară, şi că nu mai există termenul de șase luni de care ştiam. Care sunt prevederile legii noi şi ce trebuie să fac?
С. Marinescu, or. Străşeni
Liubomir DUDULICA
avocat
avocatmd@gmail.com
Într-adevăr, Codul civil a fost modificat considerabil, inclusiv instituţia moştenirii, ale cărei principii de bază s-au schimbat, fiind excluse cele care au fost aplicate mai multe decenii la rând.
Potrivit legii modificate, moștenirea este transmiterea patrimoniului (masa succesorală) care a aparținut unei persoane fizice decedate (defunct, cel care a lăsat moștenirea) către una sau mai multe persoane (moștenitori). Dacă sunt mai mulţi succesori, asupra cotei din masa succesorală a fiecărui comoștenitor (cotă succesorală) se aplică regulile cu privire la moștenire. Moștenitorul dobândește drepturile patrimoniale și obligațiile defunctului, cu excepția celor care, prin natura lor, sunt legate în mod inseparabil de persoana defunctului sau care, potrivit legii, nu se pot transmite de la o persoană la alta, cu excepţiile prevăzute de lege.
Moștenirea are loc în temeiul legii și/sau conform testamentului. În măsura în care cel care a lăsat moștenirea nu a dispus altceva prin testament, moștenirea trece la moștenitorii legali.
Moștenirea se deschide la momentul decesului celui care a lăsat moștenirea, fie că este fizic constatat, fie că este declarat prin hotărâre judecătorească definitivă.
Locul deschiderii moștenirii este locul unde cel care a lăsat moștenirea își avea reședința obișnuită în momentul decesului, iar dacă această reședință obișnuită nu este cunoscută, locul de aflare a bunurilor sau a părții principale a acestora ca valoare.
Orice persoană care pretinde că este moştenitor trebuie să deţină capacitate succesorală. Capacitatea succesorală este aptitudinea unei persoane de a moșteni. Orice persoană care are capacitate de folosință are și capacitate succesorală. Pot fi moștenitori doar persoanele fizice care sunt în viață la momentul deschiderii moștenirii sau persoanele juridice care există la momentul deschiderii moștenirii.
Copilul născut viu după deschiderea moștenirii se consideră că are capacitate succesorală la momentul deschiderii moștenirii dacă a fost conceput înainte de momentul deschiderii moștenirii.
O persoană este exclusă de la moștenire în următoarele cazuri: dacă l-a omorât pe cel care a lăsat moștenirea sau a săvârșit o tentativă de a-l omorî; dacă intenționat și ilegal l-a împiedicat pe cel care a lăsat moștenirea să întocmească sau să revoce o dispoziție testamentară; dacă prin dol (fraudă) sau violență l-a determinat pe cel care a lăsat moștenirea să întocmească sau să revoce o dispoziție testamentară; dacă în mod intenționat și ilegal a ascuns, a alterat, a distrus sau a falsificat o dispoziție testamentară a celui care a lăsat moștenirea.
Părintele care a fost decăzut din drepturile părintești în privința copilului nu poate fi moștenitor legal al acelui copil.
Lipsirea de dreptul de moș-tenire a persoanei nedemne se face prin anularea dobândirii moștenirii de către aceasta. Se poate cere anularea dobândirii moștenirii numai după deschiderea moștenirii.
Termenul de prescripție al acțiunii în anulare este de un an, dar acțiunea în anulare nu poate fi înaintată după expirarea termenului de trei ani de la data deschiderii moștenirii.
Are dreptul să introducă ac-țiunea în anulare a dobândirii moștenirii pentru nedemnitate orice persoană în avantajul căreia poate servi înlăturarea moștenitorului nedemn, chiar dacă avantajul va surveni numai după înlăturarea altei persoane.
Prin acțiunea în anulare se cere declararea moștenitorului ca fiind nedemn. Consecințele anulării survin din momentul în care hotărârea judecătorească rămâne definitivă.
Moștenitorul nu este nedemn dacă cel care a lăsat moștenirea, cunoscând cauza de nedemnitate, a întocmit un testament sau nu a modificat testamentul, deși a avut posibilitatea să o facă.
În locul moștenitorului nedemn vin la moștenire cei care ar fi moștenit dacă moștenitorul nedemn era decedat la data deschiderii moștenirii. Succesorul decade din dreptul la moștenire dacă: decedează înainte de data deschiderii moștenirii; este nedemn de a moșteni; este dez-moștenit prin dispoziție testamentară; renunță la moștenire.
Deci, moştenirea este legală sau testamentară. Devoluțiunea legală a moștenirii are loc în măsura în care nu există un testament valabil. Dacă testamentul se referă doar la o parte din masa succesorală, devoluțiunea celeilalte părți a masei succesorale are loc conform moștenirii legale.
Legea determină pentru moştenirea legală clasele de moștenitori care sunt chemate să culeagă moștenirea numai câte una, începând cu clasa întâi.
Fac parte din clasa întâi de moștenitori legali descendenții defunctului. Descendentul care
este în viață la momentul deschiderii moștenirii îi exclude de la moștenire pe ceilalți descendenți care se află în relații de rudenie cu defunctul prin intermediul celui dintâi. Locul descendentului decedat la momentul deschiderii moștenirii îl ocupă descendenții acestuia (reprezentarea succesorală).
Copiii defunctului moștenesc în cote succesorale egale. În cazul reprezentării succesorale, copiii care înlocuiesc părintele decedat moștenesc în cote egale cota succesorală la care ar fi avut dreptul părintele decedat.
Fac parte din clasa a doua de moștenitori legali părinții defunctului și descendenții acestora. Dacă la momentul deschiderii moștenirii părinții defunctului sunt în viață, moștenesc numai ei, în cote succesorale egale.
Dacă la momentul deschiderii moștenirii nu este în viață unul dintre părinții defunctului, în locul părintelui celui decedat sunt chemați la moștenire descendenții lui în conformitate cu regulile aplicabile pentru moștenitorii de clasa întâi. În cazul în care părintele decedat nu are descendenți, unic moștenitor devine părintele supraviețuitor.
Fac parte din clasa a treia de moștenitori legali bunicii și bunicile defunctului și descendenții acestora. Dacă la momentul deschiderii moștenirii bunicul și bunica sunt în viață, moștenesc numai ei, în cote succesorale egale. Dacă la momentul deschiderii moștenirii unul dintre bunici dintr-o pereche nu este în viață, locul bunicului (bunicii) decedat(e) este ocupat de descendenții acestuia.
Fac parte din clasa a patra de moștenitori legali străbunicii defunctului și descendenții acestora. Dacă la momentul deschiderii moștenirii străbunicul și/sau străbunica sunt în viață, moștenesc numai ei. Dacă sunt mai mulți, ei moștenesc în cote succesorale egale, indiferent de faptul dacă aparțin aceleiași linii sau liniilor diferite.
Fac parte din clasa a cincea de moștenitori legali strămoșii mai îndepărtați ai defunctului și descendenții acestora.
Persoana care este moștenitor de clasa întâi, a doua sau a treia concomitent pe linii diferite de rudenie primește cota succesorală care îi revine în baza fiecărei rudenii. Fiecare cotă se consideră o cotă succesorală distinctă.
Soțul supraviețuitor este moștenitor legal și, în concurs cu clasa întâi de moștenitori, are dreptul la 1/4 din masa succesorală, indiferent de numărul descendenților. În concurs cu clasa a doua de moștenitori sau cu bunicii, soțul supraviețuitor are dreptul la 1/2 din masa succesorală, indiferent de numărul moștenitorilor.
Stabilirea cotei succesorale a soțului supraviețuitor se face cu preferință față de stabilirea cotelor succesorale ale moștenitorilor cu care acesta concurează. În lipsa moștenitorilor de clasa întâi și a doua și dacă bunicii nu sunt în viață sau dacă aceștia au fost decăzuți din dreptul la moștenire, soțul supraviețuitor culege întreaga moștenire.
Soțul supraviețuitor este exclus de la moștenire dacă, la data deschiderii moștenirii, cel care a lăsat moștenirea a depus o acțiune de divorț sau dacă căsătoria este declarată nulă prin hotărâre judecătorească. Dreptul la întreținere al soțului supraviețuitor rămâne neatins.
În cazul în care defunctul nu are rude și nici soț supraviețuitor sau aceștia nu pot moșteni din anumite motive, moștenitor legal este statul.
Deci, în lipsa testamentului, se aplică moştenirea legală după principiile şi prevederile expuse mai sus.
Moştenirea testamentară este atunci când persoana în timpul vieţii desemnează succesorii printr-un act unilateral, personal și revocabil – testamentul. Întocmirea testamentului se face doar personal de către testator. Persoana fizică poate testa odată cu atingerea vârstei de 16 ani.
Testatorul poate dezmoșteni prin testament rudele și/sau soțul fără a desemna un moștenitor. Dreptul la rezervă succesorală rămâne neafectat.
Testamentul poate fi redactat de către testator personal (testament olograf) sau, la cererea acestuia, de către notar ori de către persoanele abilitate cu autentificarea testamentului (testament autentic). Testamentul redactat de către notar sau persoanele abilitate cu asemenea funcții trebuie să exprime manifestarea de voință a testatorului și să fie semnat de testator numai după ce acesta a luat cunoștință de conținutul testamentului.
Dacă testatorul nu poate semna testamentul, atunci, la solicitarea lui, testamentul va fi semnat, în prezența a doi martori, de o altă persoană a cărei identitate se stabilește de către notar. În testament se vor indica motivul nesemnării de către testator a testamentului, numele, prenumele, domiciliul persoanei care a semnat testamentul, precum și actul de identitate al acesteia. Persoana care asistă în calitate de martor și persoana care este avantajată prin testament nu pot semna testamentul în numele testatorului.
În cazul testamentului olograf, testatorul întocmeşte în mod personal testamentul prin declarație scrisă și subsemnată de el. Acesta trebuie să menționeze în testament data (ziua, luna și anul) în care l-a scris. Semnătura va conține prenumele și numele de familie ale testatorului.
Testamentul autentic este testamentul autentificat de notar. Testamentul se întocmește de un notar în baza declarației verbale a testatorului în fața notarului sau în baza unui text predat notarului de către testator, cu declarația că acesta este testamentul său. Testamentele cetățenilor Republicii Moldova care se află în străinătate, de asemenea, pot fi autentificate de către reprezentantul misiunii diplomatice sau al oficiului consular.
Totodată, sunt și testamente privilegiate întocmite în situații speciale: testamentele persoanelor aflate pentru tratament la spitale, la alte instituții curativ-profilactice, în sanatorii sau care locuiesc în instituțiile de protecție socială, autentificate de către medicii-șefi, de adjuncții lor pe probleme medicale sau de medici de gardă ai acestor spitale, instituții curativ-profilactice, sanatorii, precum și de directorii, medicii-șefi sau adjuncții lor ai instituțiilor de protecție socială; testamentele militarilor și ale membrilor familiilor militarilor, autentificate de către coman-danții acestor unități; testamentele persoanelor aflate în detenție, autentificate de către șefii penitenciarelor sau adjuncții lor; testamentele persoanelor aflate la bordul navelor, autentificate de către comandanții acestor nave; testamentele autentificate de secretarii consiliilor locale în con-dițiile legii.
Testatorul poate întocmi testamentul privilegiat doar dacă există temeri că el va deceda înainte de a putea întocmi testamentul în fața unui notar. Autentificarea testamentului se face în prezența a doi martori, care vor semna textul scris.
Persoana care se află într-un pericol iminent sau care, din motive excepționale, este izolată în așa fel încât întocmirea unui testament în fața unui notar nu este posibilă sau este dificilă, poate întocmi testamentul prin declarație verbală în prezența a trei martori.
Persoana abilitată cu autentificarea testamentului, martorii și persoanele care semnează testamentul nu au dreptul să divulge informațiile privind conținutul testamentului până la data deschiderii moștenirii.
Testamentul întocmit trebuie să fie luat la păstrare, la cererea testatorului, de către notarul competent, eliberându-i-se testatorului o dovadă de depunere.
În cazul în care notarul are dovezi suficiente despre decesul testatorului, el stabilește un termen pentru deschiderea testamentului pe care îl are la păstrare. La termenul stabilit sunt chemați moștenitorii legali ai testatorului, precum și celelalte persoane care au un interes legitim, cărora li se citește și li se prezintă testamentul.