21 mai 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Sfatul avocatului. Fără bani şi fără casă

Loading
Cetăţeanul şi legea Sfatul avocatului. Fără bani şi fără casă
Sfatul avocatului. Fără bani şi fără casă
keytrak.com

Lucrăm, eu și cu soţia, peste hotare de mai mult timp. Am adunat ceva bani şi am hotărât să cumpărăm un apartament în Chişinău. Cu noi împreună mai lucrea­ză un compatriot care ne-a propus să ne vândă aparta­mentul pe care l-a moştenit după moartea tatălui său. Ne-am înţeles să îi dăm banii imediat şi contractul de vânzare-cumpărare să îl perfectăm ulterior, deoarece acesta nu a finalizat procedura de înregistrare a drep­tului de proprietate asupra apartamentului moştenit. Cunoscându-l de mai mult timp şi având încredere, i-am dat toţi banii. După ce am revenit în ţară, ne-am insta­lat în apartament şi am început reparaţia. Ulterior, am aflat că la moştenire mai pretinde şi fratele persoanei respective, care are dreptul să moştenească o jumăta­te din apartament. Vânzătorul ne asigură că este unicul moştenitor, deoarece este mezinul şi părinţii i-au spus că apartamentul îi va rămâne doar lui, dar nu întreprinde nimic pentru a finaliza perfectarea documentelor. Ce so­luţii există în aşa situaţie?
 
Marian Ionaşcu, mun. Chişinău

 

Liubomir DUDULICA

avocat

avocatmd@gmail.com

 

În situaţia descrisă există două soluţii: ori vă sunt resti­tuiţi banii, ori persoana dată rezolvă problema legată de moştenire şi perfectează acte­le pe numele dvs.

Returnarea banilor de către vânzător ar fi o soluţie optimă, în condiţia în care acesta vă re­stituie şi cheltuielile legate de reparaţie şi instalare în aparta­ment (transport mobilier, ha­mali etc.).

A doua soluţie este mai complicată, în mare parte, pentru vânzător.

Potrivit legii, există moş­tenire legală şi testamentară. Moştenirea legală este trece­rea patrimoniului defunctului către persoanele menţionate în lege ca succesori legali, în cazul în care cel care a lăsat moştenirea nu a întocmit nici un testament.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand