
Foto: vocea.md
Dialogul şi conlucrarea dintre Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova şi Consiliile interramurale teritoriale ale sindicatelor au fost orientate, în ultima perioadă, spre mobilizarea potenţialului uman şi financiar în vederea protejării mai eficiente a drepturilor social-economice şi de muncă ale salariaţilor. Acest lucru a fost menţionat de vicepreşedintele CNSM Petru Chiriac în cadrul şedinţei de dare de seamă şi alegeri care a fost desfăşurată, în această săptămână, de Consiliul interramural Străşeni.
Petru Chiriac a accentuat că de rezultatele activităţii comune depinde în mare măsură realizarea de către CNSM, structurile sale teritoriale şi toate organizaţiile primare a unor sarcini importante care decurg din esenţa şi obiectivele mişcării sindicale.
Activitatea desfăşurată în perioada 2008-2013 de Consiliul interramural teritorial al sindicatelor din raionul Străşeni s-a axat pe impulsionarea şi dezvoltarea dialogului social, instruirea activului sindical, consolidarea sentimentului de apartenenţă în rândul membrilor, precum şi a mişcării sindicale atât la nivel de teritoriu, cât şi naţional. Afirmaţia aparţine preşedintelui acestui consiliu, Mihai Paladi, şi a fost făcută în cadrul aceleiaşi şedinţei.
La iniţiativa sindicatelor, în perioada de referinţă, în cadrul Comisiei tripartite de nivel teritorial au fost examinate multiple chestiuni privind coordonarea activităţii organizaţiilor sindicale pentru realizarea prevederilor convenţiei colective de muncă, monitorizarea situaţiei în domeniul protecţiei social-economice a salariaţilor, problemele salarizării, securităţii şi sănătăţii în muncă etc.
Una dintre cele mai importante activităţi din această perioadă ale consiliului a fost organizarea unor întruniri ale activului sindical din raion cu participarea conducerii CNSM, inclusiv a preşedintelui acesteia, Oleg Budza, şi a vicepreşedintelui Petru Chiriac. Scopul acestor reuniuni a fost iniţierea unui dialog direct între conducerea confederaţiei şi activul sindical din teritoriu, informarea despre rezultatele activităţii CNSM, precum şi direcţiile principale de activitate pentru viitor.
O prioritate pentru sindicatele din teritoriu este instruirea membrilor săi. Cu suportul financiar şi participarea nemijlocită a specialiştilor de la CNSM, au fost organizate seminare pentru membrii consiliului, preşedinţii organizaţiilor sindicale şi activul sindical cu următoarele teme: contractul colectiv de muncă, securitatea şi sănătatea la locul de muncă, mecanismele juridice de apărare a drepturilor sindicale etc.
Membrii Consiliul interramural Străşeni au participat activ la toate activităţile organizate de către CNSM în această perioadă: întruniri, activităţi educaţionale, mitinguri, marşul de solidaritate consacrat Zilei Sindicalistului, a remarcat Mihai Paladi.
Participanţii la şedinţă au confirmat credibilitatea membrilor de sindicat şi rolul lor în schimbările pozitive ce au loc în mişcarea sindicală din ţară, în activitatea organelor decizionale ale CNSM, care promovează un sindicalism şi un dialogul social autentic prin care este realizată o mai bună apărare a drepturilor şi intereselor de muncă şi social-economice ale salariaţilor.
În acelaşi timp, vorbitorii au menţionat necesitatea desfăşurării unor acţiuni mai ample de informare şi consultare a membrilor de sindicat despre prevederile actelor legislative şi normative privind drepturile salariaţilor, sănătatea şi securitatea la locul de muncă etc.
În cadrul şedinţei, Mihai Paladi a fost reales în funcţia de preşedinte al Consiliului interramural teritorial Străşeni.
Şedinţele de dare de seamă şi alegeri sunt desfăşurate de consiliile interramurale teritoriale ale sindicatelor, în parioada februarie-martie a anului curent.
Departamentul organizare, educaţie şi informare