2 October 2024
Chisinau
Social

Securitatea socială la locul de muncă și soluționarea conflictelor din colectiv 

Loading
Social Securitatea socială la locul de muncă și soluționarea conflictelor din colectiv 
Securitatea socială la locul de muncă și soluționarea conflictelor din colectiv 
fscm.md

Membrii Comisiei de Tineret a Federației Sindicatelor din Comunicații (FSCM) s-au întrunit recent în incinta Institutului Muncii în ca­drul unui seminar de instruire.

Activitatea a fost deschisă de către președinta FSCM, Elizaveta Iurcu, care le-a adus un mesaj de felicitare tinerilor sindicaliști cu prilejul Zilei Internaționale a Tineretului, urându-le succes, realizări gran­dioase, entuziasm și, ca întotdeauna, să fie auziți. Liderul sindical a adus la cunoștință agenda evenimentului și a menționat că subiectele seminarului au fost selectate conform cerințelor membrilor Comisiei de Tineret.

Maria Șargu, președinta Comisiei de Ti­neret a FSCM, a mulțumit membrilor comi­siei pentru implicare și dăruire și a venit cu un îndemn către participanți, să se implice plenar în activitățile propuse.

Primul subiect abordat în cadrul semina­rului a fost „Securitatea socială a tinerilor la locul de muncă“, relatat de Polina Fisticanu, șefa Departamentului protecție social-eco­nomică al CNSM. Tinerii au fost familiarizați cu diverse aspecte din legislație, precum ar fi garanțiile acordate tinerilor la angajare în câmpul muncii, particularitățile muncii tine­rilor de până la 18 ani, concediile persoane­lor cu responsabilități în familie, concediile suplimentare plătite pe motive familiale etc.

Un alt subiect la fel de important pen­tru tineri, „Jurisdicția muncii: Managemen­tul conflictelor la locul de muncă”, a fost discutat de către formatorul Sergiu Suru-ceanu, jurist, vicepreședinte al Federației Lucrătorilor din Sfera Deservirii Sociale și Producerii de Mărfuri „Sindindcomser­vice”.

Tinerii au fost instruiți cu privire la supra­vegherea și controlul respectării legislației muncii, managementul conflictelor la locul de muncă, procedura de conciliere, greva, etapele conflictului colectiv. Pentru a însuși mai bine materialul prezentat, tinerii au fost antrenați în două grupe și au studiat ca­zurile de gestionare a conflictelor la locul de muncă, propuse de formator. În urma examinării situațiilor, participanții au iden­tificat problema, au determinat care sunt drepturile și responsabilitățile angajatorului și cele ale angajatului și au propus soluții de gestionare constructivă a  conflictelor de muncă.

La final de activitate, tinerii sindicaliști au organizat un flashmob în contextul moti­vării tinerilor din Republica Moldova, pre­zentând diverse sloganuri: „Fii campionul tinereții tale! Implică-te local și schimbă lucrurile global! Viitorul depinde de noi! Mai uniți, mai puternici!” etc.

În scopul aprecierii implicării tinerilor în activitate, președinta FSCM a înmânat certi­ficate de participare și i-a îndemnat să con­tinue să facă lucruri frumoase și să fie activi în acțiune.

 

Jana ȘVEȚ, consilier pentru securitatea muncii și protecția socială la FSCM

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand