
Foto: vocea.md
Câştigătorii concursului „Cel mai bun reprezentant al sindicatelor cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă” au fost anunţaţi recent, în cadrul şedinţei Comitetului Confederal al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.
Diplome şi premii băneşti au fost înmânate lui Pavel Dehteari, inginer la Societatea pe Acţiuni „CET-2” din capitală, Eugeniei Bârdan, brigadieră la SA „STAG Textile Industry”, lui Tudor Plămădeală, ajutor de maistru la SA „Floare-Carpet”, Roman Uşacov, inginer la SA „CET-2”, Fiodor Lavric, dispecer la filiala Briceni a SA „RED Nord-Vest” şi lui Ion Neagu, mecanic la SA „Zorile”.
Concomitent, au fost aduse mulţumiri pentru cooperare şi contribuţie activă la organizarea şi desfăşurarea acestui concurs tuturor angajatorilor de la unităţile care au luat parte la competiţie. Potrivit organizatorilor, rezultatele au fost evaluate în baza a 12 criterii, iar pentru cele trei locuri premiante au concurat 10 reprezentanţi sindicali.
Astfel, materiale privind lucrul desfăşurat în 2013 în domeniul asigurării securităţii şi sănătăţii în muncă au prezentat Consiliul Republican al Sindicatului Federativ al Lucrătorilor din Energetică „Sindenergo”, Sindicatul Lucrătorilor din Industria Uşoară, Federaţia Sindicatelor din Comunicaţii, precum şi Sindicatul Lucrătorilor din Sfera Deservirii Sociale şi Producerii de Mărfuri „Sindindcomservice”.
![]() |
Concursul este desfăşurat de CNSM pentru al patrulea an consecutive |
În context, a fost anunţată organizarea şi desfăşurarea ediţiei din 2014 a concursului pentru titlul „Cel mai bun reprezentant al sindicatelor cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă”.
Concursul va fi desfăşurat pentru al patrulea an consecutiv. La el pot să participe reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale primare, membri ai comitetelor pentru securitate și sănătate în muncă din unităţile economice cu orice formă de proprietate din componenţa centrelor naţional-ramurale ale CNSM.
Participanţii sunt salariaţi din cadrul întreprinderilor care au acces la locurile de muncă, dar nu sunt conducători ai acestora, fac parte din comitetele pentru securitate și sănătate în muncă şi ştiu ce abateri pot exista de la cerințele minime în acest domeniu.
Concursul se va desfăşura pe tot parcursul anului, iar pentru a se înscrie la acesta, reprezentanţii organizaţiilor sindicale primare vor anunţa intenţia respectivă structurilor teritoriale de ramură. Participanţii au misiunea de a inspecta locurile de muncă şi a semnala conducătorului unităţii situaţiile existente sau cu potenţial de risc pentru angajaţi. Aceştia documentează toate cazurile semnalate, precum şi măsurile întreprinse de angajator în vederea eliminării sau diminuării la maximum a riscurilor pentru viaţa sau sănătatea lucrătorilor.
Toate problemele legate de securitatea şi sănătatea în muncă, soluţionate pe parcursul anului, cu eforturile nemijlocite ale participanţilor, sunt înregistrate şi prezentate comisiilor de evaluare din centrele naţional-ramurale.
Acestea, la rândul lor, sintetizează, inclusiv cu implicarea angajatorilor, în măsura posibilităţilor, rezultatele obţinute în domeniul asigurării securităţii şi sănătăţii în muncă şi propun premierea participanţilor care au avut cele mai bune performanţe.
Reprezentantul Inspectoratului Muncii al Sindicatelor a apreciat că, de la an la an, se remarcă o creştere atât a numărului de situaţii semnalate, cât şi a importanţei acestora sub aspectul impactului asupra condiţiilor de muncă ale salariaţilor-membri de sindicat.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, regulamentul privind condiţiile de desfăşurare a acestui concurs urmează a fi modificat şi perfecţionat în permanenţă. Scopul acţiunii în cauză este de a motiva atât reprezentanţii organizaţiilor sindicale, cât şi angajatorii, să contribuie la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă pentru salariaţi prin intermediul comitetelor pentru securitate și sănătate în muncă. Conform art. 16 din Legea securității și sănătății în muncă nr. 186-XVI din 10.07.2008, acestea sunt organizate, pe bază de paritate, de reprezentanţi ai angajatorului şi, respectiv, ai lucrătorilor.