O nouă ediție, a XI-a, a Școlii Sindicale din Moldova, a fost lansată la Institutul Muncii miercuri, 9 aprilie. Proiectul reunește de această dată 33 de cursanți, care reprezintă 17 centre sindicale național–ramurale.
Școala Sindicală din Moldova este un proiect organizat de CNSM și Institutul Muncii, cu susținerea Agenției Daneze pentru Dezvoltarea Sindicatelor DTDA.
Igor Zubcu, președintele CNSM, a subliniat că acest proiect inovativ este adaptat la cerințele actuale ale mișcării sindicale și la standardele europene de formare sindicală. Școala Sindicală are menirea de a sprijini tinerii lideri sindicali cu potențial, pentru a implementa cu succes proiecte cu impact la nivel de unitate, în organizațiile sindicale primare.
„O universitate cu mai multe facultăți”, astfel a numit Școala Sindicală din Moldova Victor Talmaci, președintele Federației Sindicatelor din Construcții și Industria Materialelor de Construcții „SINDICONS”. În cadrul școlii, cursanții vor obține cunoștințe aprofundate în domenii precum drepturi sindicale, structuri sindicale, managementul unui sindicat, motivarea apartenenței la sindicat, parteneriat social, comunicare instituțională, securitate și sănătate în muncă, liderism sindical. La finalul actualei ediții, 24 octombrie anul curent, formabilii vor prezenta proiectele elaborate în cadrul Școlii Sindicale din Moldova.
Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM, a ținut să menționeze că proiectul este unic, prin abordare dublă.
„Unul e obținerea cunoștințelor, doi e că vor aplica aceste cunoștințe în proiectele educaționale pe care trebuie să le elaboreze în instituția din care vin. Doar având un bagaj de cunoștințe, nu neapărat mergi la partea lor practică. Latura de implementare a proiectelor scoate în evidență două aspecte: problemele existente în organizația din care vin, iar ulterior tinerii trebuie să caute și să găsească soluții pentru aceste probleme. Cele mai interesante proiecte au apărut în urma unor sondaje, iar ulterior aceste proiecte au fost implementate în organizații sindicale primare. Este importantă și comunicarea în cadrul Școlii Sindicale, bunele practici le oferă cursanților oportunitatea de a implementa unele proiecte dintr-o instituție în alta”, a spus Lilia Franț.
Cele mai interesante proiecte au apărut în urma unor sondaje efectuate în rândul sindicaliştilor
Valeria Martin este una dintre absolventele ediției a X-a a Școlii Sindicale. Tânăra este membră de sindicat la SA „Drumuri Criuleni”, iar Școala Sindicală din Moldova a făcut ca ea să ajungă și reprezentant al CNSM în raionul Criuleni. Chiar dacă cu un an în urmă era sceptică în privința Școlii Sindicale, acum este de altă părere.
„Școala Sindicală are impact asupra fiecăruia dintre noi. Nu doar ca membri ai unei organizații, ci ca persoane reale pregătite să facă diferența. Astăzi putem vorbi cu încredere despre puterea pe care o are Școala Sindicală de a uni oameni din diverse domenii, de a crea legături puternice între ei, pentru a ne demonstra că împreună suntem capabili să schimbăm lucrurile în bine”, a ținut să menționeze Valeria Martin.
O treaptă spre ascensiune profesională
Unul dintre mentorii proiectului este Angela Otean, președinta Comisiei de Femei a CNSM și președinta Federației „SINDLEX”.
„Învățarea este mama cunoștințelor. Or, mișcarea sindicală din Moldova are nevoie de lideri și activiști sindicali instruiți, capabili să promoveze și să apere drepturile salariaților. Dumneavoastră, dragi formabili, sunteți cei care ați fost delegați de federațiile de ramură ca fiind un potențial de viitor al mișcării sindicale. Sper și cred că ediția a XI-a a Școlii Sindicale va fi una de succes, care va scoate, la final, lideri sindicali bine instruiți, cu abilități și deprinderi sindicaliste”, a accentuat Angela Otean.
Școala Sindicală din Moldova este un proiect educațional implementat din anul 2012, inițial fiind dezvoltat cu suportul Agenției Austriece pentru Dezvoltare, al Federației Sindicatelor din Austria OGB, Biroului de Coordonare pentru Cooperarea Tehnică a Austriei, al Ambasadei Austriei la Chișinău.
Din 2012, când a avut loc prima ediție a Scolii Sindicale, și până în prezent, în cadrul proiectului au fost instruiți 202 participanți.