17 iunie 2024
Chisinau
Social

Schemă de falsificare a certificatelor medicale Covid-19, deconspirată de polițiști

Loading
Social Schemă de falsificare a certificatelor medicale Covid-19, deconspirată de polițiști
Schemă de falsificare a certificatelor medicale Covid-19, deconspirată de polițiști
sputnik.md

O companie de turism din Chișinău falsifica certificate­le medicale privind testarea la virusul Covid-19, pentru clienții care plecau peste ho­tarele țării la odihnă și la muncă. Certificatele erau elibe­rate de un laborator medical privat din capitală. Compa­nia a fost documentată pe parcursul lunilor octombrie-decembrie, de către oamenii legii, iar în urma percheziții-lor au fost depistate mai multe mostre de certificate medicale false în format elec­tronic.

Polițiștii Direcției investigații „Centru” a Inspectoratului național de investigații al IGP, în colaborare cu Direcția Gene­rală Urmărire Penală a IGP și sub conducerea PCCOCS au descins, pe 10 decembrie 2021, cu percheziții la domiciliul și la oficiul figuranților. Ei au depis­tat și ridicat tehnică de calcul în care se aflau mostre în format electronic de certificate medicale false, certificatele medicale deja imprimate fiind eliberate de la­boratorul medical privat din ca­pitală.

De asemenea, au fost de­pistate înscrisuri de ciornă cu datele de identitate ale persoa­nelor cărora deja le-au fost per­fectate certificatele medica­le false și au plecat în Polonia și Germania, peste 200 de anchete ale altor persoane care au plecat peste hotare și care urmau să se deplaseze la muncă pe teritoriul țărilor din spațiul Schengen, im­primante și telefoane mobile fo­losite în scop infracțional.

Aceeași companie a fondat o altă companie în străinătate, care elibera formal invitații la muncă și contracte individuale de muncă peste hotarele țării, astfel încât să fie permisă intrarea, șederea și tranzitarea persoane­lor pe teritoriul țărilor Schengen în urma impunerii restricțiilor epidemiologice la traversarea hotarelor.

Persoanele cărora li se organi­za deplasarea la muncă în țările din spațiul Schengen urmau să achite pentru serviciile oferite sume de bani de la 500 la 1.000 de euro.

Dacă persoanele cercetate vor fi găsite vinovate, acestea riscă amendă în mărime de la 27.500 de lei până la 47.500 de lei, muncă neremunerată în folosul comuni­tăţii de la 180 la 240 de ore sau închisoare de până la cinci ani.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand