Nu vorbim despre ob-ligațiile de conducător auto, mașina în stare bună de funcționare, echipamentul obligatoriu, centura de siguranță cuplată și copilul „securizat” în scaun special, dar de lucruri ce țin de un bun-simț.
Șofatul sub influența alcoolului
Din aceeași categorie fac parte și celelalte substanțe halucinogene, acestea înce-tinindu-ți activitatea creierului atât de mult încât nu mai ești capabil să te concentrezi la condus. Nu ai idee cum într-o secundă poți intra pe contrasens după ce ai pierdut controlul mașinii tale. Strigător la cer este că, pe lângă tine și pasagerii autoturismului tău, poți lua viața și altor oameni aflați într-o mașină care circulă regulamentar.
Vorbim la telefon
Mulți dintre noi vorbim la telefon cu mama, cu iubita, cu șeful sau cu un prieten în timp ce șofăm. De trei ori „greșit”! Mai mult, câteva statistici internaționale au arătat că, la volan, telefonul mobil este mai periculos decât alcoolul. Conform acestor statistici, șoferii care vorbesc la telefon au o viteză de reacție cu 30% mai mica decât atunci când au consumat alcool și cu 50% mai mică decât în condiții normale.
Sticla de apă așezată în stânga/dreapta șoferului
Ce poate face un biet PET de apă? Poate face multe. Cel mai grav este că poate să alunece din acel minunat locaș și să se cuibărească sub pedale. De aici… nu mai poți călca frâna și nici nu poți da frâna de motor, pentru că nenorocita de sticlă blochează toate cele trei pedale. Te apleci să o scoți repede și pierzi controlul mașinii.
Obiecte ținute în brațe
Extrem de periculoasă este o umbrelă cu vârf ascu-țit, care se transformă în lance sau o geantă diplomat metalică. În caz de accident, acea geantă sau umbrelă poate deveni un proiectil care îți intră direct în stomac. Nu degeaba, constructorii insistă să nu ții nimic în brațe sau la picioare, când mergi în mașină.
Bei/mănânci la volan
Teoretic nu ar trebui să se întâmple nimic. Dar la 80 de km la oră dacă bei și intră lichidul „pe altă parte” te panichezi și nu vei reacționa ca la carte. Nu mai vorbim dacă te îneci cu o gumă de mestecat sau bomboană.
Fumatul
Clar o să ziceți că nu se întâmplă nimic dacă fumezi la volan. Dar se întâmplă. Ții o mână ocupată, e fum, îți pot lăcrima ochii și, cel mai grav, îți poate scăpa scrumul aiurea, care să te ardă și să reacționezi necontrolat.
Bricheta uitată vara în mașină
Care la un moment dat poate face „bum” și mașina „scrum”. La fel și cu sprayuri cu vopsea, diluanți etc., care nu rezistă la temperaturile din mașină în toiul verii.