14 iunie 2024
Chisinau
Varia

Săptămâna verde europeană 2020, marcată și în Republica Moldova

Loading
Varia Săptămâna verde europeană 2020, marcată și în Republica Moldova
Săptămâna verde europeană 2020, marcată și în Republica Moldova
agora.md

Schimbările climatice din ulti­mii ani se fac tot mai resimțite și afectează toate regiunile lumii. Ghețarii se topesc, iar nivelul mărilor și al oceanelor este în creștere. În unele regiuni, feno­menele meteorologice extreme și precipitațiile sunt tot mai frec­vente, în timp ce altele se con­fruntă cu valuri de căldură și se­cetă extreme. Republica Moldova nu face excepție în acest sens. Schimbările climatice se produc atât de rapid, încât supraviețui-rea multor specii de plante și ani­male este amenințată. Mai mult, oamenii de știință se așteaptă la o intensificare a acestor fenomene în următoarele decenii.

Anual, Uniunea Europeană marchează în a doua jumătate a lunii octombrie Săptămâna Verde Europeană, eveniment care are oportunitatea anuală de a dezba­te și a discuta politica europeană de mediu la nivel național.

 

Efectele pierderii biodiversității sunt deja prezente, iar acestea se vor agrava, dacă tendința continuă

 

„Când suntem mici, planeta ne pare mare și puternică, iar noi vi­săm să o cucerim. Apoi înțelegem că planeta, oricât de mare ar fi, este un organism fragil și că de fiecare dintre noi depinde dacă ea va rămâne casa noastră primitoa­re. Uniunea Europeană contribu­ie, prin oameni și resurse, la sănă­tatea acestei case”, a menționatul șeful delegației UE în Moldova, Peter Michalko.

În R. Moldova, Săptămâna Ver­de Europeană a fost consemnată în perioada 19-23 octombrie. Oa­menii de știință spun că următorii 10 ani sunt critici. Pentru a atin­ge un nivel zero de emisii înainte de 2050, trebuie să ne schimbăm radical modul de viață, începând cu sistemul energetic și folosirea solurilor, până la maniera în care ne concepem imobilele, orașele, transporturile și alimentația. Pac­tul ecologic european reprezintă răspunsul UE la această criză.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand