4 October 2024
Chisinau
Social

Sănătatea și securitatea la locul de muncă, o condiție indispensabilă pentru orice domeniu

Loading
Social Sănătatea și securitatea la locul de muncă, o condiție indispensabilă pentru orice domeniu
Sănătatea și securitatea la locul de muncă, o condiție indispensabilă pentru orice domeniu

securitatea-muncii-ses

 

Pentru unii, munca este un mod de a se întreține, un mod de a scăpa de plictiseală, iar pentru alții înseamnă satisfacție și posibilitatea de a se afirma. Indiferent de semnificația sa, oamenii își petrec majoritatea timpului la locul de muncă, unul care ar trebui să fie armonios și în siguranță. Despre se­curitatea și sănătatea la locul de muncă s-a discutat în cadrul unui seminar la care au participat responsabili ai Comitetu­lui Sectorial pentru Securitate și Sănătate în Muncă (SSM), angajatori, dar și alte persoane interesate din cadrul Acade­miei de Științe a Moldovei (AȘM), eveniment organizat de Federația Sindicală a Educației și Științei.

 

Șefa Inspectoratului Sindical al Muncii, Elena Carchilan, le-a vorbit celor prezenți la seminar despre cadrul juridic general al activității de securitate și sănătate în muncă, dar și despre noile reglementări și cerințe legale minime în dome­niul SSM. De asemenea, despre politicile statului și cele sindicale în domeniu, dar și despre organi­zarea și desfășurarea activităților de protecție a lucrătorilor la locul de muncă și ce trebuie să cunoas­că aceștia.

 

Spor la salariu pentru condiții nocive

 

,,Am discutat și despre pro­punerea de abrogare a Hotărârii de Guvern care prevede anularea achitării sporului de compensare pentru condiții nocive de muncă. Confederația Națională a Sindica­telor din Moldova s-a pronunțat prompt că până când locurile de muncă nu vor fi conforme cerințelor, angajatorii trebuie să achite acest spor. Doar după ce aceștia vor aduce în concordanță cerințele securității și sănătății la locul de muncă, atunci să retragă acest spor”, ne-a spus Elena Car­chilan.

Potrivit șefei Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, o situație mai bună privind securitatea și sănătatea la locul de muncă se atestă la întreprinderile private.

„Sunt întreprinderi private unde 

totul este adus în concordanță cu cerințele minime și, dacă se depistează anumite abateri și le indicăm în procesul verbal, an­gajatorii se străduiesc să înlăture repede aceste lacune. Cu regret, sunt multe restanțe anume la întreprinderile de stat. Au fost cazuri când m-am adresat la un salariat și l-am întrebat de ce nu este îmbrăcat în echipamentul de protecție. Dumnealui mi-a ară­tat echipamentul de muncă – o șurubelniță și un ferestrău și mi-a spus că este adus de acasă. Când am vorbit cu angajatorul, acesta a motivat că nu sunt bani. Există multe abateri și la respectarea regimului de muncă sau locul de muncă nu corespunde cerințelor minime: chiar și aceeași ușă de la intrare care trebuie să se deschi­dă în exterior, iluminatul, zgomo­tul, vibrațiile și nivelul de umidi­tate, care pot să aibă consecințe asupra sănătății”, ne-a spus Elena Carchilan.

 

Lipsă de instruire

 

Potrivit Elenei Carchilan, se atestă și o lipsă de instruire a an­gajatorilor în domeniul securității și sănătății muncii. „Mulți dintre aceștia nu că nu respectă regulile, dar nici nu cunosc lucruri elemen­tare ce țin de acest domeniu. Ast­fel încât aceste seminare sunt de un real folos pentru toți”, a con­chis șefa Inspectoratului Muncii al Sindicatelor.

Președintele Consiliului Sin­dical al AȘM, Andrei Bujoreanu, ne-a spus că un astfel de semi­nar se organizează o dată la trei ani, iar acesta este al doilea la nu­măr.

„Este un seminar util pentru noi. La sfârșit, participanții vor pri­mi un certificat care va atesta că au trecut aceste cursuri și care va fi valabil trei ani, după care iarăși vor fi instruiți”, a declarat, pentru ziarul ,,Vocea poporului”, Andrei Bujoreanu. De aceeași părere este și Irina Midari de la Institutul Pa­trimoniului Cultural de la AȘM. „Este un seminar foarte necesar, îndeosebi pentru mine. Lucrez cu arheologii, care participă la tot felul de săpături. Viața acestora s-ar afla în pericol dacă nu ar cunoaște cum să acționeze într-un caz sau altul”, ne-a spus Irina Midari.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand