25 iunie 2024
Chisinau
Social

Sănătatea populației, în centrul atenției oricărei societăți civilizate

Loading
Social Sănătatea populației, în centrul atenției oricărei societăți civilizate
Sănătatea populației, în centrul atenției oricărei societăți civilizate
crowditz.com

Dacă e să le dăm crezare clasi­cilor, care afirmau că familia este celula de bază a societății, putem trage concluzia fără teama de a exagera că de sănătatea familiei depinde sănătatea întregii societăți. Iar aici un rol primordial îl are me­dicul de familie, la care apelăm în primul rând când avem probleme de sănătate.

Ziua Internațională a Medicului de Familie a fost desemnată pe 19 mai de către Organizația Mondială a Medicilor de Familie (WONCA Wor­ld), în anul 2010.

În acest context, Ministerul Sănă-tății, Muncii și Protecției Sociale a organizat o conferință națională dedicată medicilor de familie din Republica Moldova, la care au par­ticipat peste 250 de specialiști în domeniu.

 

Construirea viitorului cu medicii de familie se axează pe patru piloni fundamentali, centrați pe pacient și pe tehnologiile moderne

 

„Transmit astăzi salutul meu me­dicilor de familie, profesioniștilor din sistemul medical. Hipocrate spunea că „medicul are obligația de a vindeca uneori, de a trata deseori și de a alina de fiecare dată”. Altfel spus, medicul trebuie să fie în pri­mul rând un bun prieten, un bun psiholog și apoi un bun specialist în medicină – iar medicul de familie întruchipează toate aceste calități”, a menționat la eveniment Aurel Popo­vici, președintele Federației Sindica­le „Sănătatea”.

Tematica Zilei Internaționale a Medicului de Familie în anul curent este „Construirea viitorului cu medi­cii de familie!”, fiind aliniată Anului lucrătorilor din domeniul sănătății și asistenței medicale 2021, declarat de OMS, și se axează pe patru piloni fundamentali: centrarea pe pacient, acordarea asistenței medicale in­tegrate prin intermediul echipelor multidisciplinare de profesioniști din domeniul sănătății, utilizarea tehnologiilor moderne în practica medicinei de familie și implicarea pacientului în determinarea necesităților sale de asistență medicală.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand