9 October 2024
Chisinau
Social

Sănătatea, mai scumpă. Servicii medicale mai costisitoare pentru persoanele neasigurate

Loading
Social Sănătatea, mai scumpă. Servicii medicale mai costisitoare pentru persoanele neasigurate
Sănătatea, mai scumpă. Servicii medicale mai costisitoare pentru persoanele neasigurate
medicina

Foto: vice.com

 

Bolnavii care nu și-au procu­rat poliță medicală vor plăti mai mult pentru serviciile me­dicale. După ce, recent, a fost modificat Catalogul tarifelor unice pentru serviciile me­dico-sanitare, iar Ministerul Sănătății anunțase cu mare tam-tam, în cadrul unei con-ferințe de presă, că numărul medicamentelor compensate de care beneficiază populația în sistemul public de sănătate s-a dublat în ultimii doi ani, serviciile medicale s-au scum­pit de câteva ori.

 

Majorate de câteva ori

 

Bunăoară, pentru o intervenție chirurgicală în caz de anevrism al arterelor periferice, care anterior costa 1 900 de lei, acum, potrivit noilor tarife, aceasta va costa 4 600 de lei. În plus, au fost stabilite tarife pentru o serie de investiga­ţii de înaltă performanţă, care vor costa de la câteva mii de lei până la câteva zeci de mii de lei.

Cele mai scumpe servicii me­dicale ajung și la peste un mi­lion de lei. Astfel, transplantul hepatic, care include examinarea pacientului, menţinerea, preleva­rea, transplantarea şi tratamentul postoperatoriu, costă peste un milion de lei.

De asemenea, s-a majorat și taxa pentru ziua de pat. Astfel, dacă până acum o zi în serviciul terapeutic costa 144 de lei, după majorare aceasta a ajuns la 209 lei. În serviciul cardiologic, o zi de internare va costa 345 de lei şi nu 218, cum era până acum. În serviciul chirurgical, patul pentru o zi de internare va costa 345 de lei. În serviciul cardio-chirurgical – 446 de lei, în loc de 299. O zi de reanimare va costa aproape 1.000 de lei, față de 533 cât costa anterior. Costurile pentru servi­ciile medicale prestate persoa­nelor asigurate în conformitate cu Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM) sunt acoperite integral de Compania Naţională de Asi­gurări în Medicină (CNAM), pre­cizează aceasta.

Sursa citată dă asigurări că modificarea tarifelor vizează în special 

serviciile medicale presta­te contra plată cetăţenilor care nu sunt asiguraţi ori care nu respectă paşii de acces în sistem (bilet de trimitere de la medicul de familie, medic specialist).

Totodată, asistenţa medicală urgentă prespitalicească şi cea primară sunt acordate inclusiv persoanelor neasigurate, iar în cazul maladiilor social condiţio­nate, precum tuberculoza, afec­ţiunile oncologice, HIV/SIDA etc., cei neasiguraţi beneficiază şi de asistenţă medicală specializată de ambulatoriu, şi de cea spita­licească.

Precizăm că, potrivit preve­derilor legale, ajustarea tarifelor pentru serviciile medicale se face o dată în doi ani. Ultima dată acestea fuseseră modificate în anul 2011.

Costuri ajustate la preţurile reale Sindicaliştii susţin că această majorare a fost una necesară, în caz contrar, putea duce la fali­mentul instituţiei medicale.

,,Este limpede că persoanele care au venituri foarte mici, chiar și fiind asigurate, dacă vor avea nevoie de un serviciu medical ce nu este inclus în poliţă, vor simţi şi desigur că vor fi nemulţumite. Dar nici să le menţii la nivelul an­terior nu mai era posibil. Nu era real ca o consultaţie la medic să fie de doar 18 lei. Nu este un preţ real şi acest lucru cu trecerea timpului ar fi dus la falimentarea instituţiei. Într-o astfel de situaţie, ar trebui să se găsească posibili­tăţi ca să fie ajustate şi pensiile, şi salariile angajaților, să fie pre­ţuită munca cetățeanului şi atunci omul o să aibă cu ce plăti”, a spus, pentru ziarul ,,Vocea poporului”, preşedintele Federaţiei Sindicale ,,Sănătatea”, Aurel Popovici.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
3
Comentează
  • Vadim
    29.03.2017

    Asta cred ca este o motivatie pentru a avea asigurare medicala. Aceste scumpiri oricum nu se refera la persoanele ce detin polita.

  • Hariton
    29.03.2017

    Înseamnă că cei fără polițe de asigurare trebuie să și le procure, ceea ce este un lucru normal. Mai ales că acum, pe moment, la procurarea polițelor de asigurare, se acordă o reducere.

  • Spencer
    29.03.2017

    Păi, nu cred că e atît de greu să te asiguri medical, decît să plătești la astfel de prețuri, mai bine să fii asigurat, dar astfel ca să nu ai nevoie de asigurare.

Citește și
slot thailand