Studiile universitare nu garantează neapărat un loc de muncă bine plătit. Totodată, diferenţele salariale din perspectiva de gen sunt mai mari în cazul întreprinderilor cu cele mai mari salarii medii din economie, arată Raportul privind salariile la nivel mondial pentru 2016/2017 „Global Wage Report”.
Documentul a fost prezentat recent la Chişinău de către Mariko Ouchi, specialistă în condiţii de muncă şi egalitate gender din cadrul Organizaţiei Internaţionale a Muncii cu sediul la Budapesta, la Forumul subregional al reţelei economiştilor din cadrul Consiliului Regional Pan-European (PERC). Evenimentul, organizat de Confederaţia Internaţională a Sindicatelor (ITUC), Consiliul Regional Pan-European şi Organizaţia Internaţională a Muncii (ILO), a reunit sindicalişti din Suedia, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Macedonia, Muntenegru, Belarus, Georgia, Ucraina, Serbia, Azerbaidjan, Uzbekistan, Kârgâzstan, Republica Moldova.
Oleg Budza, preşedintele CNSM, a menţionat la forum că, la propunerea sindicatelor, în Republica Moldova au fost înăsprite sancţiunile pentru admiterea muncii la negru. Totodată, reprezentanţi ai CNSM participă la elaborarea proiectului de lege cu privire la salarizarea în sectorul bugetar.
„Ţara noastră urmează calea reformelor, implementate în Belgia, România, în alte state. Am insistat asupra introducerii tichetelor de masă, negociem cu partenerii sociali pentru crearea în ţară a tribunalelor muncii”, a menţionat Oleg Budza.
Potrivit liderului sindical, ITUC şi PERC au ajutat şi la reformarea sistemului de pensii din Republica Moldova.
Cu detalii privind forumul amintit vom reveni în numărul următor al publicației.